Kategorije NaslovnaVijesti

Kolinda najavila obnovu odnosa s Njemačkom, a britanski ministar hitno posjetio Vesnu Pusić

Širi dalje

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Philip Hammond, na dužnosti ministra vanjskih poslova od prošlog ljeta, dobio je zadaću posjetiti svih 27 zemalja članica EU-a prije predstojećih izbora te pronaći zajednički jezik na područjima u kojima bi Britanci voljeli vidjeti promjene, poput primjerice vraćanja većih ovlasti nacionalnim parlamentima i veće gospodarske konkuretnonsti EU-a.



Ministar je dosad posjetio 18 zemalja članica EU-a, među kojima su Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Rumunjska, Danska i Hrvatska. U Hrvatsku je stigao nenadano, nakon objave Kolindde Grabar Kitarović o obnovi gospodarske i političke suradnje Hrvatske i Njemačke.

Primila ga je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Razgovarali su, kaže se u službenom priopćenju, o perspektivi i razvojnim pravcima Europske unije te o europskome planu za Bosnu i Hercegovinu koji Hrvatska podupire.

“Razgovarali smo o razvojnim pravcima i načinu funkcioniranja institucija Unije, kao i o stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe i zemljama iz regije koje imaju perspektivu članstva, te osobito o BiH, koja niz godina tapka na mjestu” rekla je Pusić nakon sastanka s Hammondom.

“Razgovarali smo o Balkanu u kontekstu proširenja Europske unije i o inicijativi koju smo najavili u Berlinu prije dva mjeseca i koju je Europska unija prihvatila i zagovara, a kojom želimo ostvariti neki napredak u Bosni i Hercegovini nakon dugog razdoblja zastoja”, rekao je britanski ministar. “

Hammond kaže da je ministrici Pusić, kao i ostalim kolegama iz EU-a, objasnio britanske želje za reformu Europske unije u idućim godinama.

“Naglašavam, riječ je o britanskim željama za reformiranje Unije, a ne o posebnim iznimkama za Britaniju. Želimo u suradnji s kolegama razraditi paket reforma koje bi EU učinile relevantnom, adekvatnom i efikasnom u 21. stoljeću, na korist stanovnika i svih zemalja”, rekao je.

Objasnio kako se ta britanska inicijativa odnosi na “gospodarsku konkurentnost koja će zajamčiti očuvanje našeg životnog standarda u globaliziranoj ekonomiji, demokratska odgovornost koja će jamčiti da Europska unija odgovara svojim građanima i institucionalnu reformu koja će odraziti potrebu da se očuva jedinstveno tržište i da sve članice imaju utjecaj u odlučivanju u Uniji u kojoj su neke članice u eurozoni, a druge nisu”, rekao je.

Pusić je Hammonda pozvala na srpanjski Croatia Forum na kojem će tema biti međunarodna razvojna pomoć kao instrument međunarodnih odnosa i instrument vanjske politike, a razgovarat će se i o pitanju energetske sigurnosti.

Poziv hrvatske ministrice na Croatia Forum Hammond je shvatio kao “izraz potpore” uoči svibanjskih izbora u Britaniji. “Croatia Forum je u srpnju, a mene još čeka sitnica zvana izbori u svibnju”, rekao je Hammond.

I hrvatski premijer Zoran Milanović sastao se s ministrom Hammondom i s njime razgovarao o aktualnim pitanjima iz područja europskih poslova, s naglaskom na učinkovito djelovanje institucija Europske unije, kaže se u vladinu priopćenju. Razgovarali su i o situaciji u jugoistočnoj Europi i o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Maxportal
Foto: MEVP/HDZ


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Lokomotiva – Rijeka 3:1 Lokosi osigurali Dinamu vodeće mjesto

Lokomotiva je pobijedila Rijeku 3:1 u 32. kolu SuperSport HNL-a u Kranjčevićevoj i napravila ogrman…

6 sati prije

Krasnec: Milanović je uporno demantirao, a kad je ulovljen u laži, zašutio je!

Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, autor knjige “Neprijatelji iz čista mira”, gostovao je u emisiji HTV-a…

10 sati prije

Autor knjige o Milanoviću i Plenkoviću otkrio trenutak koji je odredio njihov odnos

Kada je krenulo neprijateljstvo između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića? Jesu li i u mladosti…

12 sati prije