Kategorije Vijesti

LELJAK: Ovo je gnjusna laž HTV-a, djecu u Jaski nisu pobile ustaše nego partizani

Širi dalje

U dvorcu u Jastrebarskom bio je smješten dom za siročad još 1939. godine. Početkom rata ondje je smješten mnoštvo ratne siročadi o kojoj su se brinule časne sestre. Kroz taj dom prošlo je oko sedam do osam tisuća djece.



U kolovozu i koncem srpnja 1942. u tad dom došlo je tri i pol do četiri tisuće djece s Kozare. Zbog partizanskog i četničkog ustanka na Kozari protiv NDH, veliki broj djece zbrinut je najprije u Jasenovcu i Gradiški, a zatim kod časnih sestara. Siročad je bila jako neishranjena i bolovali su od raznih bolesti.

Već pune 74 godine o ovom dječjem prihvatilištu i sudbini djece izrečeno je toliko neistina koje su zagušivale medijski prostor

“Te ratne siročadi bilo je na svim stranama kako su izvođene ratne operacije, a posebno uz područje Bosne i Hercegovine. Razne organizacije vodile su brigu o napuštenoj djeci. Nekoliko domova za zbrinjavanje siročadi vodile su i časne sestre, koji su se početkom rata počeli popunjavati sve većim brojem ratne siročadi”, kazao je nedavno Ante Beljo za portal narod.

“Partizanske grupe iz Korduna s Kozare koje su u ljeto 1942. provaljuju u Jastrebarsko na putu prema Žumberku gdje se nalazio  ‘Slobodni partizanski teritorij’. Partizani su 26. kolovoza 1942. godine upali u Dječji dom u Jastrebarskom i izveli oko tri i pol tisuće djece s Kozare.

Na HRT-u pišu da je “održana komemoracija u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća i 76 godišnjice ustaškog napada na Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom.” Ustaše nisu imali razloga upadati jer je dom bio n pod kontrolom NDH

 

“Od te djece uzimaju stariju mušku djecu u dobi između 10 i 12 godina. Odvode ih kasnije u okolicu Drvara, Bosanskog Petrovca i kasnije su mnoga od te djece bila oni o kojima se u partizanskoj literaturi pjevalo da su bacali bombe i ginuli u jurišima na bunkere, a poslije su mnogi završili kao pratnja ljudima koji vraćani s Bleiburga”, kaže Beljo.

“Mlađa djeca bila su ostavljena po šumama pa su ih seljaci kasnije ponovno vratili na brigu časnim sestrama. Mnoga od njih bila su udomljena kod obitelji u Hrvatskoj, školovale su ih, i veliki broj njih još i danas živi, po čitavoj Hrvatskoj, ističe.

U poratnim godinama počinje se širiti  laž poslije o ‘monstruoznim ustaškim zločinima nad  srpskom nejači’, časne sestre  su optuživane da su one krampom ubijale tu djecu, a ta se laž sa srpske strane i Srpske pravoslavne crkve širi i danas po čitavom svijetu.

“Mnoge od tih časnih sestara bile su ubijene. Neke 1942., neke poslije rata i stavljene u zatvore, a druge su bile vraćene u Osijek. Većina tih redovnica bile su Slovenke, Slovenska družba časnih sestara. Župu su vodili slovenski Lazaristi koje su Nijemci protjerali iz Slovenije s područja koje su pripojili Trećem Reichu. Te svećenike primio je Alojzije Stepinac, tada nadbiskup zagrebački, koji je također vodio brigu i o spašavanju ratne siročadi bez obzira na nacionalnost. Prva stvar koju su učinili partizani bila je protjerivanje slovenskih katoličkih svećenika”, ističe Beljo.

“Protiv tih časnih sestara ni u vrijeme bivše Jugoslavije nije pokrenut nijedan sudski proces, ali je propaganda širena kao požar, a nitko u to vrijeme nije smio to negirati.

No, iako se danas zna istina, iako se zna način na koji su nastale te laži, one se i danas šire bez imalo grižnje savjesti, au tome, očito je, sudjeluje, svjesno ili zbog nemara i neznanja i Hrvatska radio televizija.

Na taj ozbiljan propust, na tu gnjusnu laž, reagirao je i Roman Leljak kratkom objavom: “Ovo je grozna laž”, napisao je Leljak

M. Marković/Foto:maxportal


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

42 minute prije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

2 sata prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

3 sata prije