Kategorije Vijesti

Macola: ‘Poklanjam sve svoje medvjede, oni ne smiju u šumu’

Širi dalje

“Želi li se itko brinuti o mojim medvjedima, odmah ću mu ih pokloniti. Ne mogu ih pustiti u divljinu jer su oni odmalena odgajani da budu među ljudima.”



Tako Željko Orešković Macola, koji uz svoj restoran drži medvjede, komentira novi Zakon o zaštiti životinja, prema kojemu je zabranjeno držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima, a dopušteno je samo u zoološkim vrtovima i skloništima.

– Medvjed koji je šetao po kući ne može u divljinu – odlučno kaže Macola i dodaje da ne zna kako bi medvjedi reagirali kad bi ih pustio u šumu te da na to odgovor treba dati veterinarska struka. Novi zakon, osim toga, nalaže i da je zabranjeno usmrćivanje napuštenih životinja, odnosno da životinje u skloništima ostaju sve do udomljenja te da svaka županija u Hrvatskoj mora imati “no kill” sklonište s najmanje 50 mjesta, za što je dužna osigurati i novac, prenosi 24 sata.

– Podržavamo u potpunosti novi zakon kojim će se Hrvatska konačno definirati kao napredna zemlja u smislu zaštite životinja – rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja dodavši da se nasilje nad životinjama ne smije više prešućivati.

– Svakako podržavamo i odredbu kojom je zabranjeno držati pse stalno vezane. To je važan preduvjet za držanje kućnih ljubimaca, a novim zakonom povećavaju se i standardi zaštite životinja, čemu pridonose i zabrane zlostavljačkih praksi – zaključuje Oman.

Naime, novim zakonom između ostalog zabranjeno je i držanje dupina u zatočeništvu, čupanje perja živoj peradi, bacanje petardi na životinje, korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šume… Veće ovlasti daju se i komunalnim redarima, koji će provoditi inspekcijski nadzor zakona.

R.I. /Foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi MACOLAmedvjed

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

6 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

13 sati prije