Kategorije Vijesti

MEDIJI U EU: Vućić priprema srpsku javnost za priznanje Kosova

Širi dalje

Srpski mediji sa zabrinutošću prenose pisanje uglednog švicarskog dnevnika Neue Zürcher Zeitunga, koji u analizi o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan podsjeća kako za ulazak u EU Srbija mora riješiti odnose s Kosovom.



Bruxelles ne želi uvoziti konflikte pa pregovore o članstvu koristi kao poticaj za bilateralne dogovore, tvrdi da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić ušao u tu “trgovinu” i priprema javnost na prihvaćanje političke realnosti o postojanju kosovske države.

– On to čini svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju: priteže kontrolirani medijski sustav, a i brzo je zamijenio vodstvo kosovskih Srba. Zbog njegova autokratskog stila EU ga samo blago kritizira, držeći kako mirovno-politički cilj opravdava sredstva. Kolo vodi Berlin, koji ima veliki utjecaj u Beogradu i Prištini.

U Ministarstvu vanjskih poslova otvoreno izjavljuju kako hoće iskoristiti vrijeme Vučićeve vladavine da bi trajno riješili kosovski problem. Lako je zaključiti da su reforme demokracije i pravne države od drugorazrednog značenja – piše vodeći švicarski dnevnik i podsjeća kako je, nakon Junckerova posjeta Beogradu, a prije sastanka najviših političara Zapadnog Balkana u Sofiji, Vučić otputovao u Berlin, gdje se iza zatvorenih vrata razgovaralo o “kosovskom dilu”.

Švicarski dnevnik piše da je njemačka kanelarka Angela Merkel pred novinarima pokazala kako je impresionirana Vučićevom “reformskom voljom i ulogom koju ima u pomirenju”, a kancelarkine riječi Vučiću dobro dođu jer se u nedjelju u Beogradu održavaju lokalni izbori, na kojima Vučićeva stranka želi pobjedu “pod svaku cijenu”.

MP/foto:tanjug


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

6 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

12 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

12 sati prije