Kategorije Vijesti

Medved: “Moj stav je jasan. Očekujem da vojni vrh dođe u Okučane i pokloni se herojima”

Širi dalje

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je da očekuje dolazak vojnog vrha u Okučane unatoč najavama predsjednika Zorana Milanovića o njegovoj mogućoj zapovijedi kojom bi vojnom vrhu zabranio sudjelovanje u obilježavanju vojno-redarstvene akcije ”Bljesak”.



”Nije mi jasno zašto se to spominje kao opcija. Moj stav je jasan. Ja očekujem da vojni vrh dođe u Okučane i pokloni se ljudima kojima svi moramo iskazivati poštovanje i zahvalu”, kazao je u četvrtak Medved prije sjednice Vlade.

Medved smatra da načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OSRH) mora biti na toj obljetnici, kao i na svim drugim obljetnicama gdje se odaje pijetet i počast poginulim hrvatskim braniteljima, i da o tome uopće ne treba raspravljati. Pritom, dodao je, nije bitno s kim bi načelnik GS SORH trebao biti u protokolu.

Govoreći o organizaciji 26. obljetnice ”Bljeska”, Medved je naglasio da u Okučanima neće biti središnjeg programa te da će zbog epidemioloških mjera delegacije dolaziti i polagati vijence sukcesivno.

”Moj stav je vrlo jasan. Kod izrade programa vodili smo se prvenstveno epidemiološkim mjerama , ali jednako tako ne možemo isključiti što smo svjedočili kroz ružni pristup i neprimjerenu retoriku prema svima koji drugačije misle. Nema potrebe za hinjenjem zajedništva. Svi imamo priliku doći u Okučane i dostojanstveno odati počast poginulim braniteljima”, kazao je.

Upitan da prokomentira nesrazmjere u epidemiološkim mjerama obilježavanja komemoracije u Jasenovcu i pogibije Josipa Jovića na Plitvicama te sprovoda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Medved je ustvrdio da su Bandićev sprovod i ”neke druge aktivnosti bile mjesta i pozicije gdje Vlada nije imala odgovornost niti bila nositelj”.

”Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo hrvatskih branitelja kao organizatori komemoracije u Okučanima nosimo punu odgovornost za sve ono što se događa u službenom programu te pokušavamo držati se striktno svih mjera”, naglasio je Medved.

Ministar je dodao da očekuje da će u Okučane doći svi hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata koji budu u prilici te da će se oni ponašati odgovorno.

”Iz tog razloga smo središnji program usmjerili prema Hrvatskoj radioteleviziji koja će izravno prenositi komemoraciju i posebne emisije s ciljem da svi mogu sudjelovati putem prijenosa da na taj način damo svoj doprinos u zaštiti zdravlja”, dodao je.

Medved je prokomentirao i izjavu kandidata Domovinskog pokreta (DP) za zagrebačkog gradonačelnika Miroslava Škore da su HDZ i SDSS trgovačka koalicija.

”S obzirom na sva njegova lutanja, teško je definirati poziciju Miroslava Škore koji ima nekoliko lica. Možemo konstatirati da su Škoro i DP usmjereni ka udaru prema HDZ-u kojem žele preoteti dio glasačkog tijela, u čemu, uvjeren sam, neće uspjeti”, ocijenio je. Dodao je da HDZ ”svugdje, a poglavito u Zagrebu, ima najbolje i najkvalitetnije kandidate”.

Medved je prokomentirao i tijek obnove na potresom pogođenim područjima najavivši da od idućeg ponedjeljka kreće nekonstrukcijska obnova koja se odnosi na dimnjake, zabatne zidove i krovišta.

”Prikupilo smo gotovo 5000 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu. Prioritet nam je nastavak pružanja pomoći i interventnog smještaja stanovništvu. I nadalje pratimo stanje na terenu kojeg svakodnevno  obilazimo kako bi se što prije sanirale posljedice. Pred nama je jako veliki posao u kojem nema lakih i brzih rješenja ”, zaključio je Medved.

Hina/ Foto:faH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

14 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

15 sati prije