Kategorije Vijesti

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo smrt Hrvata u Ukrajini

Širi dalje

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u petak je potvrdilo smrt hrvatskog humanitarca u Ukrajini, dodajući da njegovoj obitelji pruža konzularnu i drugu pomoć.



„Potvrđujemo informaciju o smrtno stradalom hrvatskom državljaninu, koji je u Ukrajini radio za nevladinu humanitarnu organizaciju“, rečeno je Hini iz MVEP-a.

„Konzularna služba MVEP-a, zajedno s Veleposlanstvom u Ukrajini, pruža obitelji svu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti.“

Prema pisanju Novog lista, riječ je o 29-godišnjem Zagrepčaninu koji je poginuo u utorak, prilikom eksplozije protutenkovske mine.

Andro Fabijanić radio je za udrugu „Za heroje iz grada Dnjipra” koja je dostavljala medicinsku pomoć ukrajinskim borcima.

Fabijanić je pomagao i u evakuaciji obitelji iz Ukrajine u Europu. Neke od njih je uspješno prebacio u Hrvatsku. Planirani odlazak u Zagreb je stalno odgađao, a sve više se bavio humanitarnim radom i pomaganjem unesrećenim Ukrajincima.

Humanitarni rad kao poziv

Pomagao je i u evakuaciji ukrajinskih obitelji u Europu. Djevojku iz Ukrajine koju je upoznao i njezine roditelje uspješno je prebacio iz ratom stradale zemlje u Hrvatsku, u Zagreb.

Isto je učinio za još najmanje jednu ukrajinsku obitelj koja je također našla privremeni dom u Hrvatskoj. Planirani dolazak u Zagreb stalno je odgađao, a humanitarni rad i pomaganje unesrećenim Ukrajincima čini se sve više je postajao njegov poziv.

Psihofizička sprema i sportski duh bili su mu dobri aduti. Nažalost, kobna vožnja opasnom cestom u ratom pogođenoj zemlji prekinula je život mladog čovjeka iz Hrvatske koji se aktivno solidarizirao sa žrtvama nepravednog rata u Ukrajini.

Hina/ Foto: Instagram


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

27 minuta prije

Raspudići ostaju bez novca iz Sabora, ali ima štos da Mostu uzmu 532.000 eura

Nakon najave da napuštaju Most i prelaze u nezavisne zastupnike, bračni par Raspudić, Marija Selak…

1 sat prije

Zlatna Barbara Matić. Dvostruka svjetska, sada je i europska prvakinja

Najbolja hrvatska judašica i dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić osvojila je svoju prvu zlatnu medalju…

12 sati prije