Kategorije Vijesti

Ministre, pogledaj spomenik četniku: “Od krvnika MUP-a i ustaških gardi….”

Širi dalje

U kontekstu rasprave i zabrane postavljanja spomen- ploče ustaškom zapovjedniku Juri Francetiću, krilniku Ustaške vojnice, podsjetili smo kakvih još spomenika ima u Hrvatskoj, a koji nisu predmet javnih polemika i zabrana.



Uz nekoliko spomenika zapovjednicima četničkih postrojba u vrijeme agresije na Hrvatsku 1991. godine, najčešće je spominjan onaj Vukašinu Šoškočaninu, koji se nalazi samo par stotina metara od spomenika 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu.

Šoškočanin je bio vođa oružane pobune u Borovom Selu, zapovjedio je ubojstvo i masakr hrvatskih redarstvenika, a navodno i snajperom ubio policajca Stipana Bošnjaka

.

Na spomeniku piše:

“OVDE POČIVA Vukašin Vule – Šoškoćanin. Tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15.5.1991.Komandant obrane Borova sela.

ZA NARODNOG JUNAKA Proglašen na velikoj narodnoj skupštini u Belom Manastiru 25.9.1991.

I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje.”

Drugi spomenik, koji još više bode oči je onaj četniku Mili Babiću u Krnjaku kraj Karlovca. Na spomeniku piše:

Poginuo od krvnika MUP-a  i ustaških gardi na mostu život dao si mladi za srpski narod ponosno si pao otišao večno i nereko zdrao!”

Ovi spomenici i poruke na njima, i bez reakcije javnosti, bez bilo kakve paralele s drugim spomenicima, trebali su  odavno biti uklonjeni.

M. Marković/Foto.Screenshot


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

13 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije