Kategorije Vijesti

MORH objasnio zašto nebo iznad Dalmacije čuvaju talijanski borbeni lovci, a ne hrvatski MiG-ovi

Širi dalje

Iz Ministarstva obrane RH žurno su, za manje od dva sata, reagirali na tekst Maxportala “Talijanski borbeni lovci čuvaju hrvatsko nebo! Ovo su ekskluzivne snimke.



U priopćenju navode:

Poštovani,

dostavljamo reagiranje Ministarstva obrane RH na članak objavljen 12. travnja 2019. na poveznici https://www.maxportal.hr/vijesti/otkrivamo-talijanski-borbeni-lovci-cuvaju-hrvatsko-nebo-ovo-su-ekskluzivne-snimke/

te u interesu istinitog informiranja javnosti molimo žurnu objavu teksta u nastavku:

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo posjeduje sposobnost samostalnog nadzora i zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske.

Međutim, zračni prostor Republike Hrvatske dio je integriranog zračnog prostora NATO saveza pa se stoga i sve zadaće nadzora i zaštite zračnog prostora operativno provode pod zapovijedanjem Zapovjedništva za združene zračne operacije (Combained Air Operations Centre – CAOC) Torrejon.

Dakle, sve članice NATO saveza svoje su deklarirane snage stavile pod operativno zapovijedanje Saveza koji, prema zonama odgovornosti spomenutog CAOC zapovjedništva, istima operativno i upravlja.

U samoj praksi, operativno upravljanje podrazumijeva praćenje i analizu situacije na nivou CAOC-a te, shodno tome, poduzimanje određenih akcija kako bi se izbjegle moguće prijetnje.

Vezano za predmetni događaj od utorka, 9. travnja 2019. možemo Vas izvijestiti kako je riječ o zrakoplovu koji je letio na relaciji Frankfurt- Hurghada (Egipat).

Po ulasku zrakoplova u hrvatski zračni prostor, Hrvatska kontrola zračnog prometa s istim nije uspijevala ostvariti komunikaciju. Sukladno uobičajenoj proceduri, o događaju je izvješten CAOC Torrejon koji procjenjuje kako ne postoji pokazatelj potencijalne prijetnje te nastavlja pratiti zrakoplov na njegovom letu.

U tom kontekstu, važno je naglasiti kako je CAOC u potpunosti autonoman odabrati dežurni dvojac koji će izvršiti presretanje, a u konkretnom slučaju procijenio je kako je najpogodnija točka presretanja spomenutog zrakoplova izvan zračnog prostora Republike Hrvatske, odnosno na području Crne Gore te shodno tome, zapovijeda njegovo presretanje, vizualnu identifikaciju i ispraćaj prema Albaniji od strane talijanskih Eurofightera iz baze Gioia del Colle smještene na jugu Italije.

Također, naglašavamo kako u sustavu integriranog zračnog prostora NATO članica – NATINAMDS, postoje određene procedure i sporazumi koji dozvoljavaju članicama jedne države da djeluju unutar zračnog prostora druge države (Cross Border Operation Agrriment – CBOA), a pod zapovijedanjem nadležnog CAOC zapovjedništva.

S poštovanjem,

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

R.I. /Foto:avionews.com


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

7 minuta prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

1 sat prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

3 sata prije