Kategorije Vijesti

Nakon Perkovića i Mustača i dva generala, osuđena kao lopovi, traže pomilovanje

Širi dalje

Predsjednikovo pomilovanje traže i dvojica bivših hrvatskih vojnih obavještajaca – generali Darko Grdić i Ognjen Preost.



Da je zahtjev poslan Ministarstvu pravosuđa, potvrdili su njihovi odvjetnici Dnevniku Nove TV. Darko Grdić i Ognjen Preost  osuđeni su u aferi s milijunskom pronevjerom u Vojno-obavještajnoj agenciji na čijem su čelu bili.

Odvjetnici obojice smatraju da njihovi klijenti imaju šanse za pomilovanje jer se u njihovom slučaju radi o presudi za imovinska dijela, za razliku od Perkovića i Mustača koji su osuđeni za ubojstva, a isto tako i Grdić i Preost imaju čisti dosje prije ovog slučaja.

Njihovi odvjetnici smatraju i da bi u slučaju novih zahtjeva to u budućnosti pomoglo i Perkoviću i Mustaču jer bi Milanović u slučaju većeg broja zahtjeva mogao pomilovati veći broj ljudi pa bi samim time lakše opravdao i pomilovanje Perkovića i Mustača.

Darko Grdić je počeo s odsluženjem kazne te se trenutno nalazi u Remetincu i čeka odluku u kojoj će kaznionici odslužiti preostali dio kazne. Ognjen Preost kaznu još nije počeo služiti jer je dobio odgodu početka odsluženja do 1. srpnja i to zbog zdravstvenih i poslovnih razloga, a kako se doznaje njegovi odvjetnici vjeruju da će dobiti i još jednu odgodu i to do listopada ove godine.

U međuvremenu poslana je i molba za pomilovanje koja bi preko Ministarstva pravosuđa i Odjela za pomilovanja trebala stići do predsjednika Zorana Milanovića koji ima konačnu riječ o pomilovanjima, iako je još u predizbornoj kampanji rekao da tu svoju ovlast neće koristiti.

U Molbi za pomilovanje stoji i da su odvjetnici Ognjena Preosta 2. veljače ove godine podnijeli i tužbu Ustavnom sudu jer smatraju da su prvostupanjska, a zatim i pravomoćna presuda nezakonite.

U molbi je navedena i karijera te sve zasluge Ognjena Preosta, inače višestrukog slavodobitnika Sinjske alk, pa se tako navodi da je bio na zapovjednoj dužnosti u 126. brigadi HV-a i da je bio sudionik operacije Oluja.

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda dobili su po dvije godine i deset mjeseci zatvora. Obojica su bili sudionici Domovinskog rata. Podnijeli su i ustavnu tužbu u tom predmetu.

Sredinom travnja odvjetnik Anto Nobilo predao je zahtjev za pomilovanjem i Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojice nekadašnjih jugoslavenskih obavještajaca osuđenih u Njemačkoj.

Perković i Mustač na njemačkom su sudu 2016. osuđeni na doživotne zatvorske kazne zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, a kaznu služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud pravomoćno je osudio bivšeg ravnatelja VSOA-e general-pukovnika Darka Grdića i njegova zamjenika, brigadnog generala Ognjena Preosta na jedinstvenu kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Grdić je obvezan Republici Hrvatskoj naknaditi štetu od 1,56 milijuna kuna, Preost 3,032.800 kuna.

Osude su izrečene jer su u vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji iskoristili svoj položaj i ovlast protupropisno raspolažući sredstvima za posebne namjene i neosnovanim odobravanjem isplata.

Ravnatelj VSOA-e Grdić i zamjenik Preost neosnovano su odobravali isplate jedan drugome za osobne potrebe te tajniku kabineta ravnatelja agencije i višem stručnom referentu u kabinetu ravnatelja agencije. Tako je za Republiku Hrvatsku nastala šteta od najmanje 4,973.800 kuna.

Večernji list piše da  su Josip Perković i Darko Grdić i rodbinski povezani jer je  Grdić oženio nećakinju Josipa Perkovića.

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Ognjen Preost

Najnovije

Adio, Luko. Posljednji pozdrav hrvatskomu bardu Luku Paljetku

Bio sam mnogo prije ceste i mnogo prije gladi, putnik na ovome putu. (više…)

5 sati prije

Pohvalio se fotografijom: Andrej Plenković proslavio prvu pričest sina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se na društvenim mrežama velikim danom svog starijeg sina Marija.…

6 sati prije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

6 sati prije