Kategorije NaslovnaVijesti

NAKON PREUZIMANJA MERCATORA Kad Todorić zakašlje pola Vlade se prehladi

Širi dalje

Nakon što je Agrokor preuzeo Mercator, Ivica Todorić, vlasnik koncerna koji  zapošljava više od 64.000 ljudi,  dao je intervju slovenskoj televiziji Planet tv. Vidno raspoložen u društvu supruge  odgovarao  je na novinarska pitanja:



– Ovo spajanje je ozbiljna, nova vrijednost koja može konkurirati  globalnim kompanijama. Mi mali igrači, sami za sebe to jednostavno ne možemo – rekao je Todorić.

Budući da Slovenci strahuju da će preuzimanjem Mercatora radna mjesta gotovo 12 tisuća zaposlenih doći u pitanje, Todorić to  odbacuje.

– Vi pitate mene, koji danas zapošljava 64.000 ljudi, pitate hoću li otpuštati. Prvi i osnovni razlog za Agrokor je kupac, drugi zaposlenik, a treći uspjeh kompanije. Tko u ovoj regiji zapošljava 64.000 ljudi? Nedavno smo u jednom danu zaposlili 350 ljudi. Siguran sam da ćemo od ovoga napraviti čudo. Moje bilance i bilance mojih kompanija, najveći svjetski analitičari su imali u rukama  zadnjih šest mjeseci, njih stotine. Ako oni kažu da smo odlični, sad tu neki ljudi tvrde da nismo, što da im ja odgovorim – rekao je Todorić i najavio da će Mercator biti najjača regionalna kompanija s najmodernijim alatima za upravljanje

Spajanjem Mercatora i Agrokora  spojili su se i njihovi dugovi, navode slovenski novinari, koji zajedno iznose između četiri i pet milijardi eura. Stoga dobavljači u Sloveniji strahuju da će Todorić na njihova leđa prebaciti dugove.

-Trebamo partnere, oni moraju znati da ćemo im omogućiti ulazak na hrvatsko tržište, ali moraju biti konkurentni. U prilogu navode da Agrokor u Hrvatskoj u svome vlasništvu ima Jamnicu, Konzum, Zvijezdu, Ledo, ali i Tiska te je najveći oglašivač, a u Srbiji je vlasnik Idee  i Frikoma ,  u Mađarskoj punionicu mineralne vode Fonyodi i tvornice sladoleda Baldauf.

Analizirajući broj zaposlenika i broj tvornica koja proizvode strateške proizvode te njegovu trgovačku mrežu, kolega u Beogradu naznačio je stvarni utjecaj Todorića u regiji. “Kad Todorić zakašlje pola vlade se prehladi,” citaro je urednik prestižnog zagrebačkog poslovnog magazina.

Unatoč prosvjedima omanje skupine nezadovoljnih u Sloveniji, slovenski novinari navode da  ni jedna Todorićeva kompanija nije propala.

–  Koju sam god kompaniju preuzeo, napravio sam je uspješnom tvrtkom.  Tko je u regiji uspio učiniti tako nešto? Bio sam danas u Mercatoru, sastao se sa sindikatima i menadžmentom. Oni su plakali kad sam išao, a i ja sam plakao. Mislim da su oduševljeni. Ja sam dao svoje novce, kad ne bih uspio, sve bi mi otišlo k vragu.  Nitko Mercator ne voli  više od mene- , rekao je na kraju Todorić.

M.M. /foto:press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

16 minuta prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

30 minuta prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

36 minuta prije