Kategorije Vijesti

Nijemci objavili koliko je Hrvata 2018. uselilo u Njemačku! Ima i jedna dobra vijest

Širi dalje

U Njemačkoj je 2018. živio rekordan broj stranaca, a njihov broj se u prošloj godini povećao za oko 292.000 te sad iznosi 10,9 milijuna, dok se prošle godine iz Hrvatske u Njemačku doselilo 27.772 osoba, objavio je danas Državni statistički zavod u Wiesbadenu.



Broj državljana Republike Hrvatske s boravkom u Njemačkoj se između 31. prosinca 2017. i 31. prosinca 2018. povećao za 27.772. To je osjetno manje nego godinu dana ranije, kada se broj hrvatskih državljana u Njemačkoj povećao za 35.295.

Prvi put pao broj doseljenika iz Hrvatske

Prošle je godine, prvi put otkako je Hrvatska 2013. ušla u Europsku uniju, broj doseljenika iz Hrvatske bio u padu u odnosu na godinu ranije.

Najviše Hrvata na području Stuttgarta

Krajem prošle godine u Njemačkoj je živjelo 395.665 državljana RH, što je 170.694 više nego krajem 2012., posljednje godine u kojoj Hrvatska nije bila članica Europske unije. Najviše hrvatskih državljana, njih 117.660, živi u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg. Glavni grad te pokrajine je Stuttgart.

Po broju stranaca, Hrvatska se nalazi iza Turske, Poljske, Italije, Sirije i Rumunjske.

Ukupno je krajem 2018. u Njemačkoj živjelo nešto ispod 83 milijuna stanovnika, a 10,9 milijuna stranaca se odnosi samo na osobe sa stranim državljanstvom.

Ako se gleda ukupan broj tzv. stanovnika s migrantskom pozadinom, u što spadaju i stranci, njemački državljani stranog porijekla, kao i etnički Nijemci koji su se nakon raspada istočnog bloka doselili u Njemačku, tada je njihov broj sa 19,7 milijuna gotovo dvostruko veći.

Najviše doseljenika s Balkana

Najveći priljev useljenika prošle je godine zabilježen iz zemalja zapadnog Balkana, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Albanije. Porast useljenika iz ovih zemalja povezuje se sa zakonom o useljavanju stručne radne snage iz ovog dijela Europe, koji je Njemačka donijela 2015.

Pored stanovnika neke od zemalja zapadnog Balkana, najveći broj useljenika koji su u Njemačku došli na temelju radnih ugovora dolazi iz Indije, Kine i SAD-a.

R.I../Hina/Foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Lovrenova poruka Kloppu: “Hvala, šefe. Bio sa mnom u najnižoj točki mog života”

Liverpool je na Anfieldu, u posljednjem susretu u kojem je Jurgen Klopp vodio momčad, svladao…

48 minuta prije

Dalić objavio popis igrača za Euro

Izbornik Zlatko Dalić objavio je popis igrača za Europsko prvenstvo, koje počinje 14. lipnja. Dalić…

2 sata prije

Jokić govorio o bolnom porazu pa izjavom zabrinuo Srbiju: “Moram razmisliti…”

Denver Nuggetsi neće obraniti naslov prvaka NBA lige. U sedmoj utakmici serije eliminirali su ih…

3 sata prije