Kategorije Vijesti

NOVA ANKETA 2×1: HDZ vodi, Možemo u padu, DP se vraća u igru! Što Hrvati misle o sukobu Milanović-Banožić?

Širi dalje

Redovio ispitivanje „CroElecto“ agencije 2X1 komunikacije za prosinac ove godine pokazuje da je HDZ stabilno u da je ljevica u padau. Javnost podijeljena oko sukoba Milanović-Banožić.




Posljednje ovogodišnje istraživanje CroElecto donosi  rezultate potpore strankama te stav građana o sukobu ministra Banožića i predsjednika Milanovića.

Vladajući HDZ ima stabilnu potporu, a u prosincu ona iznosi 28,41% .

SDP pod vodstvom Peđe Grbina bilježi daljnji pad rejtinga, trenutačno je na 14,62%, a vrijedi  istaknuti kako u istraživanju SDP bilježi značajno manje glasova nego dosad u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj.

Osim toga među ispitanicima koji bi glasali za neovisne liste i kandidate (6,07%) dominiraju ispitanici skloni Davoru Bernardiću i Rajku Ostojiću.

Trećeplasirana stranka je Možemo s 10,62%potpore te se čini kako Tomaševićevoj platformi i u Zagrebu popularnost prestaje rasti.

Most, s druge strane, bilježi blagi rast. U prosincu muje rejting na 8,55%, a mostovci već dugo nisu bili bliže dvoznamenkastom postotku.

Domovinski pokret2021. godinu zaključuje s 5,79% potpore.

Stranke iznad jedan posto potpore su Hrvatski suverenisti (1,79%), IDS (1,66%), Fokus (1,66%) te HSU (1,3%), a blizu tog postotka su HNS i HSP (po 0,97%). Neodlučnih ispitanika je već standardno mnogo, točnije 14,34% u prosincu.

Ispitanicima je ponuđen i set pitanja o sukobu predsjednika Milanovića i ministra Banožića: 38,14% ispitanika misli kako je javni sukob započeo Milanović, a 35,73% Banožić.

Upitani misle li da je borba za kadrove u veleposlanstvima motiv sukoba predsjednika i ministra – 39,36% odgovara potvrdno, 31,32% niječno, a 28,72% je neodlučno.

Naposljetku, postavljeno je i pitanje što i u kojoj mjeri misle – koja je strana u pravu. Najveći je broj ispitanika ostao neutralan (54,18%).

Da je predsjednik Milanović dijelom ili potpuno u pravu smatra 22,77%, a da je ministar Banožić djelomično ili u potpunosti u pravu smatra 23,05%.

NAPOMENA:

Istraživanje je provedeno 1.12. – 8.12. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama (starost, stupanj obrazovanja, radni odnos, spol) uz brojidbenu pogrešku uzorka +/-3% (SP 95)


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

11 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

13 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

16 sati prije