Kategorije Vijesti

Novi zakon: Za isticanje oznaka NDH kazna do 4.000 eura

Širi dalje

Za isticanje oznaka NDH, širenje lažnih vijesti ili vrijeđanje policajca izmjene prekršajnog zakona povećavaju maksimalne kazne više od 20 puta pa će iznositi i do 4000 eura, piše u ponedjeljak Jutarnji list.



Za izvođenje i reproduciranje pjesama te nošenje i isticanje simbola, tekstova i crteža kojima se remeti javni red i mir dosadašnje novčane kazne od 20 do 170 eura uvećat će se do 23 puta te će iznositi od 700 do čak 4000 eura.

Riječ je o prekršajnom djelu temeljem kojeg se u Hrvatskoj kažnjava isticanje fašističkih obilježja poput kukastih križeva te izvikivanje pozdrava “Za Dom spremni”.

MUP navodi da je analizom prekršaja protiv javnog reda i mira, u kojima je “prekršaj počinjen isticanjem određenih simbola kojima se izražava ili potiče mržnja ili uzvikivanjem ili pjevanjem navedenog pozdrava (ne navode kojeg pozdrava), utvrđeno da su u većini slučajeva počinitelji proglašeni krivima i kažnjeni novčanim kaznama, ali u iznosima od 25, 27, 53 ili 150 eura”.

Istom će se kaznom kažnjavati i širenje lažnih vijesti kojima se remeti spokojstvo građana, s kakvim se javnost često susretala tijekom pandemije korone, kao i neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja i omalovažavanje ili vrijeđanje službene osobe.

Propisuje to nacrt izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu te predložilo njegovo donošenje po hitnom postupku. Riječ je isključivo o izmjenama kojima se povećavaju propisane novčane kazne, dok sam sadržaj prekršajnih djela nije mijenjan.

Tako nije ukinuto ni prekršajno djelo odavanja prostituciji kojim se kažnjavaju isključivo prostitutke, a kakvo u EU ima samo Hrvatska, ali je zakonodavac odlučio ne povećati kazne za to djelo pa one ostaju u rasponu od 20 do 100 eura.

Međutim, kazne za one koji dopuste da se u njihovim prostorijama obavlja bludničenje, odnosno osobe koje iznajme stan seksualnim radnicima, bit će kažnjeni kaznom do 2000 eura, a ostaje i djelo kojim se osoba može protjerati iz mjesta stanovanja ako je prodavala seksualne usluge.

Nepromijenjene će ostati i kazne za skitnju i prosjačenje (od 20 do 100 eura) budući da se radi o osobama teško financijskog i osobnog stanja kod kojih materijalno kažnjavanje nema nikakve svrhe, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

Hina/Foto: press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi kaznandhzds

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

6 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

7 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

10 sati prije