Kategorije Vijesti

Objavljuju se rezultate istrage: Dron koji je pao u Zagreb nosio je bombu

Širi dalje

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu na konferenciji za novinare govorit će o rezultatima dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice 10. ožujka 2022. u Zagrebu.



Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141, koja je preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla u Hrvatsku, pala je poslije 23 sata u zagrebačkom naselju Jarun. Prema dosadašnjim informacijama, letjelica je lansirana iz Ukrajine, a za sada se ne zna kome je u tom trenutku pripadala, na koji način i zašto je lansirana.

O istrazi su govorili  županijski državni odvjetnik u Zagrebu Jurica Ilić, načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije brigadir Jadranko Karlušić, glavni vojni zrakoplovni istražitelj brigadir Mario Počinok, inače čelnik Povjerenstva za istragu pada bespilotne letjelice u Zagrebu, bojnik Mile Tomić, načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Logističkom operativnom središtu te Ivana Bačić, glavni vještak za požare i eksplozije u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

Nova TV je sinoć objavila da je letjelica bila dorađivana i da je nosila bombu. Kako su naveli, letjelica je imala bombu ugrađenu umjesto kamere.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo je naloge za provođenje više vrsta vještačenja, a zatraženo je i mišljenje zrakoplovno-tehničke struke. Očekuje se da će na presici javnosti biti pokazano iono što je ostalo od bombe. Trebalo bi biti jasnije je li uistinu bila napunjena s 40 kilograma eksploziva te što je točno eksplodiralo.

– Svi vještaci su dovršili svoja vještačenja i predali svoje nalaze i mišljenja – rekao je Jurica Ilić, županijski državni odvjetnik na početku konferencije.

– S obzirom na kategoriju, ovaj događaj spada u kategoriju zrakoplovne nesreće zbog potpunog uništenja bespilotne letjelice ili zrakoplova – rekao je brigadir Mario Počinok. Kazao je kako je ova letjelica bila strogo čuvana tajna u Sovjetskom savezu.

– Ona je namijenjena za dubinsko izviđanje područja interesa s taktičko-operativnog i strateškog ‘levela’ u ovisnosti koji je proizvod tražen od same snimke. Ima visoke performanse što se tiče letnih karakteristika – rekao je.

– Lansira se pomoću posebnog vozila i raketnim pogonom, nakon toga preuzima klasični motor – objasnio je.

– To je potpuno automatiziran stroj – kazao je.

– Letjelica je ušla u zračni prostor Hrvatske u 22.57, imala je brzinu od 860-950 km/h – rekao je.

– Prilikom dolaska na područje Zagreba, letjelica počinje svoj manevar slijetanja. Ona slijeće pomoću padobrana, ne klasično – izjavio je.

– Kako se glavni padobran aktivirao, pošto visi letjelici na repu, potrebno je stvoriti novo hvatište koje će osigurati da letjelica iz okomitog položaja prijeđe u horizontalni – rekao je i dodao se u ovom slučaju dogodilo kod izlaženja glavnog padobrana ‘nije bilo mehaničke veze između same letjelice i glavnog padobrana’.

– Letjelica je jednostavno s visine od 1700 metara iskliznula s padobrana i pala na tlo – rekao je.

– Kada govorimo o tehničkom pregledu možemo zaključiti da je u tijeku pada bio relativno aktiviran stajni trap, jedna sonda je izletjela, druga je ostala u svom ležištu – objašnjava. Kazao je i kako je letjelica bila, što se tiče održavanja, bila u dobrom tehničkom stanju.

Govorio je o uzroku pada

– Povjerenstvo je zaključilo da je uzrok pada narušen slijed automatskog slijetanja zbog nepostojanja kompletnog sustava veza između padobrana i letjelice – rekao je Počinok.

– Svi fragmenti nastali su od djelovanja eksplozija – rekao je Mile Tomić. Znakovito je bilo da je pronađen upaljač s ćiriličnim oznakama – objasnio je i dodao da je to univerzalni upaljač koji ‘je bio stavljen na prvi dio aviobombe’.

– Nedvojbeno se utvrdilo da se radi o krhotinama aviobombe Fab 100/120 – rekao je Tomić.

Na mjestu pada nastao je krater promjera 5,5 metara i dubine oko 1,5 metar – rekla je Ivana Bačić i dodalo da je iz kratera izdvojeno 45 metalnih fragmenata. Rekla je i kako su okolna oštećenja manjeg intenziteta i uzrokovana raspršenjem materijala ‘zemlje, granja i kamenčića’.

– Uočili smo da je na fragmentima metala koji potječu s aviobombe, kao i da na uzorcima zemlje iz kratera nema značajnih zacrnjenja – kazala je. – Na fragmentima tijela i upaljača aviobombe, dijelovima letjelice te u zemlji iz kratera nisu detektirani tragovi vojnih eksploziva – kazala je.

– Možemo reći da je prilikom pada letjelice, nakon njezinog udara u tlo, došlo do eksplozije eksplozivnog sredstva – rekla je Bačić.

– Prema nekakvim tehničkim podacima koji su dostupni, takva bomba bi u sebi trebala sadržavati do 46 kilograma eksploziva TNT za kojeg bi bilo karakteristično nastanak zacrnjenja, a to je posljedica negativne bilance kisika. Takvi tragovi nisu uočeni – objasnila je.

– Završno, nisu provedenim instrumentnim tehnikama detektirani tragovi TNT-a niti drugih vojnih eksploziva – rekla je i dodala da ‘upravo svi ti elementi ne podržavaju hipotezu da se u tijelu aviobombe nalazila tolika količina TNT-a’.

Rekla je i kako je ‘nedvojebno, prilikom pada letjelice  došlo do eksplozije uslijed aktiviranja improviziranog eksplozivnog sredstva kojeg je sačinjavalo tijelo aviobombe i eksplozivne tvari koja ne pripada skupni tradicionalnih vojnih niti privrednih eksploziva.

M.M. /Foto: screenshot


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

6 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

12 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

12 sati prije