Kategorije Vijesti

Oglasio se Todorić: “Plasiraju se neistine o dugovima Agrokora, postoje papiri za svaku kunu”

Širi dalje

Kriza u Agrokoru traje već mjesecima, ali Ivica Todorić vlasnik koncerna nije istupao u javnosti. Krajem prošlog tjedna, nakon što se situacija s Agrokorom počela dodatno komplicirati zbog informacijama o milijardama kuna ukupnog duga, Todorić se odlučio oglasiti.



“Glavni cilj trebao bi biti spasiti Agrokor i sva radna mjesta u kompaniji, da tvrtke iz sustava Agrokora nastave uspješno poslovati. A jednako je važno riješiti problem s dobavljačima”, službeno je izjavio Ivica Todorić za tjednik Nacional.

Nije htio odgovoriti na sva pitanja o stvarnom dugu koncerna, , dvostrukom knjigovodstvu, strukturi mjenica i zadužnica i sumnjama na mutne poslove Agrokora.

“O poslovanju Agrokora tjednima se plasiraju neistine. U koncernu nema nepokrivenih zaduženja, može se dokumentirati ulaz i izlaz svake kune, a ukupna zaduženost i vrijednost koncerna su u balansu”, sukus je zaključaka koje je Ivica Todorić nedavno iznio u razgovoru sa svojim osobnim savjetnicima. Todorić je uvjeren da to može dokumentirati i kada procijeni da je došlo vrijeme, o svim tim detaljima bit će spreman javno progovoriti. U međuvremenu je ekskluzivno za Nacional dao svoju prvu službenu izjavu od izbijanja krize u Agrokoru.

Dodao je, doduše, kako je spreman i otvoren za nastavak komunikacije, ali postoji niz racionalnih razloga što zasad ne želi više govoriti putem medija.

U Agrokoru je temeljem zakona, tzv. Lex Agrokora imenovana privremena uprava na čelu s povjerenikom Antom Ramljakom koji ima godinu dana da sredi stanje u koncernu. Prošlog tjedna objavljeno je i kako je Agrokor na dan 31. ožujka ove godine imao nepodmirene obaveze u iznosu od 40,4 milijarde kuna. DORH također u koncernu provodi istragu kako bi se utvrdilo je li bilo nezakonitosti u poslovanju.

Dugovanje po dospjelim kamatama, zajmovima, rezervacijama i odgođenoj poreznoj obvezi ne prikazuju dugovanje cjelokupne Proširene Grupe, nego samo dugovanje najvećih 19 društava. Spomenuta lista objavljenih dugova od 40 milijardi kuna nije kompletna, a iz kompanije su pojasnili kako su ovo dugovi za 19 najvećih društava koncerna. U podacima koje je Agrokor objavio o zaduženosti do 31. ožujka sominje se i porezni dug, ali nije jasno koliko točno iznosi

U međuvremenu, Agrokor je u obavijesti burzi napisao i da je 27. travnja 2017. godine objavio da je Hrvatska Grupa, u uskoj suradnji sa svojim savjetnicima, u preliminarnim provjerama identificirala mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim financijskim izvještajima.

“Agrokor d.d., u uskoj suradnji sa svojim savjetnicima, je nadalje identificirao mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim konsolidiranom financijskim izvještajima. Ove provjere i dalje su u tijeku. Slijedom toga, Agrokor d.d. poziva  dionike da se ne pouzdaju u njegova postojeća konsolidirana financijska izvješća sve do okončanja provjera u cijelosti, a sukladno rezultatima i razjašnjenja cjelokupne situacije”, poručili su.

Zanimljiv je načelni stav Ivice Todorića da se o Agrokoru plasiraju neistine, a on o Agrokoru, Ni bilo čemu drugom,  ne želi govoriti.

 

MP/foto:FaH

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

24 minute prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

3 sata prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

4 sata prije