Kategorije Vijesti

Oglasio se mitropolit Porfirije: Žalim zbog pjevanja četničke pjesme

Širi dalje

ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKI mitropolit Porfirije Perić oglasio se priopćenjem vezanim za aferu koju je izazvala objava video snimke na kojoj Porfirije, s još nekoliko svećenika Srpske Pravoslavne Crkve, pjeva četničke pjesme.



Porfirije izražava žaljenje zbog zloupotrebe i manipulacije videosnimkom na kojoj se nalazi u društvu svećenika koji su pjevali četničke pjesme, ali i proziva zbog medijskih napada na SPC i “one koji grade mostove”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Povodom medijskih napada pojedinaca i udruženja na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, njeno svećenstvo i vjerni narod u Hrvatskoj osjećam obavezu da izjavim sljedeće:

Povod, ali ne motiv i uzrok, za brutalne, posljednjih godina nezapamćene napade i pozive na linč Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda u Hrvatskoj, pronađen je u video-snimku nastalom prije više godina, tijekom moje posjete vjernicima u Chicagu, gdje kao gost nisam bio u prilici da utječem na sve okolnosti.

Zbog svih onih koji su se na bilo koji način osjetili pogođenim ili uvrijeđenim, naročito poslije zloupotrebe i manipulacije sadržajem tog snimka od nekih medija, izražavam svoje iskreno i duboko ljudsko žaljenje.

Osjećanje duboke tuge i žaljenja izazivaju i oni, koji svjesno ili nesvjesno, ovih dana doprinose izljevu netrpeljivosti prema srpskom narodu, kao i produbljivanju jaza između Hrvata i Srba koji su neminovno upućeni jedni na druge.

Svakome tko prati moj rad i javno djelovanje, ne samo od dolaska u Hrvatsku, nego u posljednja tri desetljeća, jasno je da ono što mi se tendencioznim tumačenjem tog snimka pripisuje ne izražava stajališta i vrijednosti za koje se zalažem. Jednostavno, u međuljudskim i u međunacionalnim odnosima, držim se Kristovih riječi: “Sve što hoćete da čine vama ljudi, tako činite i vi njima”. To je načelo po kojem živim i djelujem, a drugog programa i ideologije izvan Krista i Njegovog evanđelja nemam!

Napominjem da me ovakvi napadi nisu iznenadili, jer sam po dolasku u Zagreb, rekao da, na obje strane, postoje i takvi koji će bacati kamenje na one koji grade mostove između ljudi i između naroda. Protagonisti mržnje i netrpeljivosti me neće pokolebati, nego potaknuti da u svome srcu još više njegujem ljubav Kristovu i prema njima, jer znam da Bog, koji je za vječnost stvorio sve nas, to od mene očekuje.

Na takvo postupanje me pogotovo obavezuju mnogobrojni pojedinci i udruženja koji su pokazali odlučnost da, usprkos orkestriranim, verbalno surovim napadima, javno i privatno upute izraze solidarnosti, ohrabrenja i podrške Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj i meni lično.

Oni mi ulijevaju optimizam da, s nadom u Boga, s još više snage nastavim da gradim mostove mira, suradnje, međusobnog poštovanja i ljubavi između hrvatskog i srpskog naroda, kao i Pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve, budući da smo članovi iste kršćanske obitelji koji vjeruju u isto Evanđelje Kristovo.

Njima, koji po mom shvaćanju i uvjerenju predstavljaju većinsku Hrvatsku utemeljenu u Kristovom učenju i etosu, upućujem izraze najdublje zahvalnosti.

Riječi Kristove: “Dobro činite onima koji vas mrze, i molite se Bogu za one koji vas vrijeđaju” nas obavezuju da na govor mržnje uzvratimo ljubavlju! Stoga pravoslavne vjernike, i ovom prilikom, pozdravljam riječima Svetog apostola Pavla: „Stanite dakle čvrsto u slobodi kojom nas Krist oslobodi. Neka vaša vjera kroz ljubav djela, ljubavlju služite jedan drugom”

Foto:Screenshot


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

14 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

16 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

19 sati prije