Kategorije Vijesti

Oslobođeni Hrvati preko Dubaija lete prema Europi, popodne su u Zagrebu

Širi dalje

Hrvati oslobođeni u Zambiji upravo lete prema Europi. Iz Zambije su došli u Dubai, a oko osam sati ujutro ukrcali su se na let prema Europi. Nije još poznata točna destinacija u koju će sletjeti. Danas bi trebali stići u Hrvatsku.



Četiri hrvatska para, koja su na sudu u Zambiji oslobođena optužbi za trgovinu ljudima, zajedno sa svojom djecom na putu su prema Hrvatskoj. Iz Zambije su odletjeli prema Dubaiju odakle će uhvatiti let prema Europi i kući u Hrvatskoj. Danas bi trebali stići u Hrvatsku.

“Nadamo se da će naših 12 državljana, osmero odraslih i četvero maloljetnika, biti u Hrvatskoj u sljedećih dan ili dva. Ispratili smo ih i put je krenuo, nadamo se da će sve biti kao što smo isplanirati i da će se odvijati u najboljem redu. Isplanirali smo sve, i da dođe do nepredviđenih situacija, one se mogu riješiti.

Ovo su bili nemili događaji koji su pogodili naše državljane i svakako ćemo se pobrinuti da one nejasnoće, koje su postojale do sada sa zakonima i pravilima, u bilateralnim susretima i riješimo kako se one ne bi ponavljale. To je bio test za sve nas”, rekao je sinoć hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak.

Pola godine boravili su u Zambiji, a nakon oslobađajuće presude u četvrtak, jučer kasno poslijepodne iz Ndole su odletjeli u Lusaku odakle su, preko Dubaija, nastavili put kući.

“Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom subote”, kazao je glasnogovornik hrvatske vlade

Tomislav Bošnjak, veleposlanik Hrvatske u Egiptu,  potvrdio je da su Hrvata s četvero djece sretno  stigli u Dubai gdje ih je dočekao generalni konzul Jasmin Devlić. Jutros je potvrdio je da su u osam sati ujutro ukrcali na let prema Europi, a destinacija nije otkrivena.

Zambijski mediji o Hrvatima

Nakon šestomjesečne borbe sa zambijskim pravosuđem osmero Hrvata oslobođeno je optužbi za trgovanje djecom, piše o slučaju Hrvata zambijski portal Mwebantu.

Mwebantu navodi kako će Hrvati sada moći otputovati natrag u Hrvatsku i sa sobom povesti svoje četvero posvojene djece iz Konga. Navodi se i kako su u ovom slučaju bili optuženi i jedan poduzetnik te imigracijski službenik te kako su i oni oslobođeni optužbi.

Visoki sud u Ndoli odlučio je prekinuti sudski postupak nakon neadekvatnih dokaza od strane tužiteljstva.

– Država nije dokazala da su dokumenti bili lažni i stoga posvajanje djece od strane Hrvata nije bilo protuzakonito – rekla je sutkinja u četvrtak, piše Mwebantu.

D.M. /Foto: rtl


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

6 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

13 sati prije