Kategorije Vijesti

OVO JE PREVARANT DESETLJEĆA! Srušio je stari spomenik i izgradio još stariji. Ali ozbiljno. I krivotvorio povijest

Širi dalje

Sjećate li se Božidira Vučurevića? To je onaj kamiondžija koji je 1991. bio gradonačelnik Trebinja. U vrijeme srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik, potkraj 1991.godine, “proslavio” se izjavom “srušit ćemo Dubrovnik i sagraditi još ljepši i stariji”.



Javnost je to doživjela kao krajnji primitivizam bivšeg vozača kamiona. No, na drugom kraju Bosne i Hercegovine, u Tuzli, tamošnji gradonačelnik Jasmin Imamović, Vučurevićevu ideju je proveo u djelo.

U spomeniku u gradskom parku uklesao je “još ljepšu i još stariju” povelju Kulina bana.

Tema je od prije nekoliko godina, ali nakon rušenja katoličkog groblja u Breškama kraj Tuzle, ovih dana ponovno je aktualizirana.

Povelja Kukina bana postavljena u gradskom parku pokraj spomenika Kulin banu, međutim u tekstu nedostaje početak i kraj, dijelovi Povelje iz kojih je jasno da je Kulin ban bio – kršćanin!

Izbačen je početak: “U ime oca, sina i svetoga duha.”

Izostaviljen je i dio s kraja Povelje u kojem stoji: “Neka mi Bog pomogne i sve Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, na dan odrubljenja glave Ivana Krstitelja.”

U vrijeme postavljanja spomenika netko je Tuzli  intervenirao i na spomeniku su, otisnuti na papiru, osvanuli ispušteni dijelovi.

Povelja Kulina bana je najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke povijesti.

Napisana je 29. kolovoza 1189. godine arvaticom, na jeziku u kojem preteže hrvatski jezik nad crkvenoslavenskim, s dijelovima na latinici napisanima latinskim jezikom.

Njome je tadašnji bosanski vladar ban Kulin, koji ju je napisao dubrovačkom knezu Gervaziju (ili Krvašu), regulirao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika, dajući dubrovačkim trgovcima slobodu trgovanja u Bosni bez ikakvih nadoknada. To je prvi diplomatski dokument izdan od strane jednog vladara Bosne vladaru, tj. knezu druge države.

Prijevod Povelje glasi:

“U ime Oca i Sina i Svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.”

Kako prekrojiti povijest da bi poslužila za današnje ciljeve, vještina je u kojoj su narodi na ovim prostorima postali majstori.

Jasmin Imamović je istaknuti član SDP-a, potpredsjednik Glavnog odbora,  višegodišnji gradonačelnik Tuzle koji ovom povijesnom krivotvorinom želi sugerirati da su Bosnom, u vrijeme Kulina bana vladali Osmanlije?

M. Markvoić/Foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

HDZ i Petica. Moguće je da Penava izvisi slično kao Škoro. Postoji plan B

U postizbornim pregovorima oko formiranja većine pojavila se nova mogućnost da se za predsjednika Sabora…

28 minuta prije

Bez hrvatskih sudaca na Euru, Slovenaca čak sedam, dvojica iz BiH

Sve nam je bliže Europsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj od 14. lipnja do…

58 minuta prije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

2 sata prije