Kategorije Vijesti

Papa Franjo: Nemam ništa protiv kardinala Stepinca i hrvatskog naroda

Širi dalje

”PAPA Franjo nema dvojbi o liku kardinala Alojzija Stepinca i nema ništa protiv hrvatskog naroda, a komisiju stručnjaka Katoličke i Srpsko-pravoslavne Crkve predložio je u nakani izgradnje kulture dijaloga, susreta i otvaranja”, rekao je u intervjuu apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro d’ Errico.



Papa Franjo dobro je obaviješten o reakcijama iz Hrvatske na njegov prijedlog, rekao je D’Errico za portal www.Laudato.hr  o novinskim nagađanjima da je cilj osnutka skupine stručnjaka “ekumenska” ili geopolitička strategija radi izgradnje “mosta” prema beogradskom patrijarhu Ireneju i prema patrijarhu Ruske Pravoslavne Crkve Kirilu.

To su više “politički manevri” , ‘igre’ i bilo bi čudno da se njima Papa služi, rekao je apostolski nuncij u intervjuu objavljenom u petak kasno navečer pod naslovom “Svrha mješovite radne skupine nije ponovno suđenje bl. kardinalu Stepincu u Beogradu”.

Papa bi mogao odmah potpisati Dekret o Stepinčevoj svetosti jer “nema dvojbi o liku Stepinca” (…)  i to  mi je dao shvatiti na tisuću načina”, rekao je D’Errico koji je o tome s papom dugo razgovarao.

Međutim,  odabrao je izbjeći “napetosti” između dviju Crkava i predložio je stručnu skupinu koja može pomoći  da “se rasprše sjene” koje su postojale između dvije Crkve i može pomoći “na putu pomirenja dva naroda”.

“Recite to svima, i nemojte se umoriti ponavljati: nemam ništa protiv lika kardinala Stepinca i nemam ništa protiv hrvatskog naroda”, citirao je D’Errico papu Franju.

Papa Franjo naglasio je da želi  “otvorenu Crkvu”,  “Crkvu koja razgovara”, “ekumensku Crkvu”, a to se odnosi i na odluku “koju ćemo donijeti o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca”, kazao je nadbiskup D’Errico.

Nakana je mješovite komisije provesti načelo koje Papa zagovara u svojim misama i djelima, a to je “promjena mentaliteta”, također i promjena mentaliteta pomalo zatvorene Crkve.

“Osjećamo potrebu izgrađivati kulturu dijaloga i susreta”, a ne ostati zatvoreni u našim parametrima”, prenio je D’Errico misli pape Franje.

Sveti Otac smatra da treba “izaći” iz naših okvira i “poći” prema svima, i u tome “moramo dati povlašteno mjesto odijeljenoj braći”, rekao je apostolci nuncij u RH.

Objasnio je da mješovita komisija ima svoju prirodu i cilj, a to znači “sagledati okolnosti u kojima se blaženi Alojzije Stepinac povijesno našao” te “suočavao u tom vremenu”.

Komisija bi trebala imati po tri člana iz svake Crkve, no moguće je da se njihov broj poveća s jedne ili druge stane, a moguće je da pokroviteljstvo nad njom preuzme Sveta Stolica. Prvi sastanak trebao bi se održati u Rimu na kojem će se točno utvrditi program rada i vremenski okvir za rad povjerenstva.

MP/Hina


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

10 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

12 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

15 sati prije