Kategorije Vijesti

Penava objavio što DP traži u pregovorima, Plenković odbija jedan zahtjev

Širi dalje

U Banskim dvorima počela je u 16 sati nova runda pregovora tehničkog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s predstavnicima Domovinskog pokreta o formiranju parlamentarne većine i vlade.



Uoči sastanka čelnik DP-a Ivan Penava potvrdio da ih zanimaju četiri ministarstva. “Zanima nas rješavanje demografskog sloma, nemamo samodovoljnost u proizvodnji i zanima nas sigurnost naših građana i što naša djeca uče u školama.”

“Kroz pregovore smo riješili probleme i sad krećemo na točke koje se tiču sastavljanja vlade. Preuranjeno je govoriti o tim pozicijama”, rekao je pri dolasku na sastanak s HDZ-om Ivan Penava.

“Sukladno usvojenim glasovima, gledamo napraviti model koji ne podcjenjuje DP i nijednog partnera. Nastojimo se izlagati, kako drugačije nego preko osvojenih ruku u saboru. Nećemo nikoga podcijeniti. O ministarstvima i konstrukciji vlade će tek biti riječi. 20 posto očekujemo svega”, rekao je Penava.

“Ne pada nam na pamet zadirati u prava nacionalnih manjina. Želimo da se svi ugodno osjećaju. Mi tu razdvajamo nacionalne manjine i SDSS”, dodao je.

Na upit koje resore će tražiti, Penava je rekao:

“Nama je bitna kultura, pismo, povijest jezika, sve što zadire u Domovinski rat. O resorima ne bih… Zanima nas rješavanje demografskog sloma, nemamo samodovoljnost u proizvodnji i zanima nas sigurnost naših građana i što naša djeca uče u školama.”

Izvor iz HDZ-a: Dat ćemo im tri ministarstva, ali ne i kulturu

Izvor iz HDZ-a potvrdio je informaciju da DP želi četiri resora u novoj vladi: demografiju, energetiku, poljoprivredu i kulturu.

“U pregovore su ušli sa svojom formulom koja je zapravo omjer broja glasova koje je na izborima osvojio Domovinski pokret u odnosu na ukupan broj glasova koje su osvojile sve stranke koje će činiti novu vladu. A taj omjer je 20 posto. I sada traže ekvivalentan broj ministarstava. Vjerujem da će na koncu dobiti tri ministarstva, ali ne i kulturu.

Ministarstvo kulture im premijer Plenković jednostavno neće dati ni po koju cijenu. Sukladno toj formuli, tražit će i određeni broj državnih tajnika u raznim ministarstvima, određen broj direktorskih smjesta u državnim tvrtkama, a sigurno i jednog potpredsjednika vlade”, kaže izvor.

M.M. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi dpivan penava

Najnovije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

14 minuta prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

36 minuta prije

Sezona tek počinje, a već imamo rekordera. Pogledajte cijenu kave s rive na Hvaru

Pred početak turističke sezone počele su objave o cijeni pića na Jadranu. Ne sumnjamo da…

3 sata prije