Kategorije Vijesti

Pet dana uoči proslave Oluje razbijena spomen-ploča logorašima Domovinskog rata

Širi dalje

HDLSKL najoštrije osuđuje namjerno razbijanje Spomen ploče u Tepljuhu, postavljenu u znak sjećanja na prvu razmjenu logoraša srpskih koncentracijskih logora 13. na 14. kolovoza 1991. godine, kada je oslobođeno 54 hrvatskih vojnika i policajaca.



Dana 31. srpnja 2019. godine izvjestili smo PU Šibensko-kninsku o razbijanju Spomen ploče u Tepljuhu.
Spomen ploča je postavljena povodom Dana sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskog rata koji se svake godine obilježava 14. kolovoza.

Ploča u Tepljuhu je postavljena kao spomen na logoraše koji su bili zatočeni u srpksim logorima u Kninu ( Stara Bolnica, Kula, Vojarna i logor Golubić).

U 70 logora više od 30.000 zarobljenih

Kroz te logore prošlo je više tisuća logoraša, koji su u ondje bili zatvoreni bez higijenskih i drugih uvjeta za život, gladni, žedni, na hladnoći i vrućini, uz stalna fizička i psihička mučenja, ispitivanja, a često i silovanja.

U kninskim je logorima zbog zadobivenih ozljeda ubijeno više desetaka logoraša.

Na teritoriju Srbije, BIH, Crne Gore i okupiranim djelovima Republike Hrvatske tijekom 1991. i 1992. god. nalazilo 70-tak logora na poznatim lokacijama ( od toga je 30 bilo na području okupirane Hrvatske).

Od preko 30 000 zarobljenih osoba ( od toga 3000 žena i 500 djece) njih oko 2500 nikad nije stiglo u logore, nego su nakon zarobljavanja ubijeni ili umrli od posljedica zlostavljanja.

Za 804 zatočenika još se uvijek ne zna mjesto zatočenja, stradanja, ili smrti i već 27 godina se vode kao nestali. Do sada su postavljene tek 22 spomen ploče na mjestima bivših logora i to isključivo na hrvatskom teritoriju, što je veliki pokazatelj da Srbija i tzv. Republika Srpska, ne žele priznati svoje zločine.
Bacanje kamena na Spomen ploču je napad na vrijednosti Domovinskog rata i to uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dana hrvatskih branitelja.

HDLSKL Podružnica splitsko-dalmatinske županije najoštrije osuđuje čin razbijanja Spomen ploče te upozorava i jasno istiće da svjedočimo opetovanim napadima koji nam dolaze sa istog mjesta kao i 90-tih.
Do sada smo iskazali bezbroj puta želju za otvorenim dijalogom, tražili mogućnosti suradnje i po pitanjima zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata. Naznačili pravo na ratnu odštetu. Pružajući ruku pomirenja dobivamo pljusku.

Razbijanje Spomen ploče, na žalost, moramo shvatiti kao znak upozorenja svim hrvatskim braniteljima kao i svim stradalnicima u Domovinskom ratu – DA SE NE ZABORAVI.

Otvaranje Spomen sobe u Glini

HDLSKL Podružnica Splitsko-dalmatinska dana 3. kolovoza 2019. godine u Glini svečano otvara Spomen sobu – Logor Glina, a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja kao i Dana Grada Gline, uz nazočnost Hrvatske predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović.

Bacanje kamena na Spomen ploču u Teplju je jasna i otvorena poruka počinitelja i napad na sve vrijednosti Domovinskog rata kao i institucije Republike Hrvatske.

Znači li to da tzv. “SAO Krajina” i dalje postoji ? Bi li ploča ostala čitava da je bila dvojezična?

R.I. /Foto: hdlskl

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

37 minuta prije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

1 sat prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

3 sata prije