Kategorije Vijesti

Petorici potpisnika apela Vlada otkazala suradnju u Znanstvenom savjetu!

Širi dalje

Vlada je iz svog Znanstvenog savjeta, prema informacijama koje su došle od članova tog tijela, večeras izbacila petero članova koji su u nedjelju potpisali otvoreno pismo u kojem se žale na situaciju s koronavirusom i govore na koji način se trebalo pristupiti borbi s epidemijom.



Podsjetimo, 26 znanstvenika i liječnika, predvođeni Ivanom Đikićem, napisalo je u nedjelju otvoreno pismo u kojem ističu kako su duboko zabrinuti širenjem koronavirusa u Hrvatskoj.

U apelu su pobrojali svoje preporuke za suzbijanje epidemije u Hrvatskoj i zatražili jasniju komunikaciju te jasan kriterij za testiranje.

Članovi  Znanstvenom savjetu Vlade više nisu virologinja Andrea Ambriović Ristov, molekularnog biologa Nenad Ban te epidemiolzi Petra KlepacBranko Kolarić i Igor Rudan.

Nakon objave prvotne vijesti, a mi smo ju primili od jednog člana Znanstvenog savjeta, iz Banskih dvora su ponudili  drugačiju verziju događaja.

Vlada: Nismo ih izbacili, ali ovakva suradnja nema smisla

– Slijedom pojave netočne informacije da je predsjednik Vlade donio odluku o izbacivanju petorice članova Vladinog Znanstvenog savjeta, držimo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provjere njihove točnosti. Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ,,epidemiološki”, a ne politički potez, navode u Banskim dvorima.

– Predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kontaktirao je danas gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv. Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama.

Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv COVID-19 i iznose političke optužbe”, naveli su u Banskim dvorima za Jutarnji.

Članovi Znanstvenog savjeta

Vlada od početka epidemije  transparentno upravlja krizom, na način da je javnost o svemu informirana. Uvažavamo i slušamo struku u cijeloj njenoj širini s nerijetko oprečnim stavovima, i kroz konzultacije sa Znanstvenim savjetom u njegovoj interdisciplinarnosti i kroz rad Stožera civilne zaštite RH. To ćemo činiti i dalje, uvažavajući i različita mišljenja epidemiologa i znanstvenika.

U Znanstveni savjet, koji je osnovan u ožujku kako bi Vladi pomogao u sagledavanju tijeka epidemije i pri donošenju epidemioloških mjera za Hrvatsku, osim spomenutih petero stručnjaka, imenovani su i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’, infektologinjaAlemka Markotić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Krunoslav Capak, predstojnik Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu, genetički epidemiolog Ozren Polašek, posebni savjetnik premijera akademik Zvonimir Kusić, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, direktor Centra za istraživanje narodnog zdravlja Josip Car, forenzičar i genetičar Dragan Primorac, biolog i genetičar Miroslav Radman te molekularni biolog Gordan Lauc.

Tražili izbacivanje Lauca, pismo prešutjeli

Samo dan prije samog potpisivanja apela u kojem je 26 liječnika i znanstvenika upozorilo na netransparentnu komunikaciju oko epidemije i na mjere koje se politiziraju, kako doznajemo, nekolicina članova Savjeta imala je videokonferenciju sa Zvonimirom Frkom-Petešićem na kojoj su tražili od njega da se iz Savjeta izbaci Gordan Lauc, čije su djelovanje učestalo kritizirali, a i u samom apelu ogradili su se upravo od njegovih javnih istupa napisavši:

„Željeli bismo se ograditi od svih izjava koje su temeljem pogrešnih podataka uvjeravale javnost tijekom mjeseca studenog da će epidemija u Hrvatskoj stagnirati ili umanjivati intenzitet, te da nam strože mjere nisu potrebne ili da nisu učinkovite. Ograđujemo se i od procjena da je virus na bilo koji način oslabio, jer one nisu u skladu sa znanstvenim spoznajama”.

Kao Mostovi ministri

Na telekonferenciji s Frkom-Petešićem sudjelovali su Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac i Ozren Polašek. Trebao je biti i Igor Rudan, ali na kraju nije bio prisutan, a Polašek nije potpisao apel. Frka-Petešić ih je pitao imaju li kakav prijedlog mjera koje bi se dodatno mogle uvesti, a kako prenose neki sugovornici, u tom trenutku nitko mu nije rekao da će se apel pojaviti u javnosti.

Dan poslije, apel potpisan od strane pet članova Vladina Znanstvenog savjeta pojavio se i očito je to premijeru Plenkoviću bilo previše nakon čega su uslijedili pozivi Frke-Petešića prema potpisnicima posebno zato što, kažu neki sugovornici, navodno nitko od njih na sastancima Znanstvenog savjeta nema što za prigovoriti, a onda javno istupaju, što se nije svidjelo premijeru.

U Vladi su, očito je ovo shvatili na sličan način kao i Mostove ministre koji su istodobno htjeli biti i vladajući i opozicija, kao članovi Znanstvenog savjeta s Vladom komunicirati preko medija.

M.M. /Foto: gov.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Mislav Kolakušić: Ja sam jedini lijek protiv štakora s portala Index

Nezadovoljan anketom na portalu Index koja pokazuje da ga većina ljudi vidi kao "ljigavo smeće…

52 minute prije

Ovo je direktor Zračne luke Rijeka. Treba ga hitno smijeniti. Štetočina je

Ulazak autobusa  u prostor Zračne luke da bi preuzeo putnike lani je koštao 15 eura,…

2 sata prije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

15 sati prije