Kategorije Vijesti

Plenković: Anušić će pobijediti, ali njegova današnja izjava nije dobra

Širi dalje

Hrvatska policija nije ni Plenkovićeva, pa ni Pupovčeva, niti je Hrvatska vojska Milanovićeva, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković danas poslijepodne, komentirajući jučerašnji antisrpski incident u Borovu, odnosno izjavu predsjednika Zorana Milanovića o tom incidentu.



Bio je kritičan i prema izjavama vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, ali i HDZ-ovog osječko-baranjskog župana Ivana Anušića o koaliciji s SDSS-om.

Plenković je govorio i o drugom, ponovljenom javnom pozivu za izbor predsjednika Vrhovnoga suda. Što se tiče kandidature Zlate Đurđević, koja je kandidatkinja predsjednika Republike, kaže da je tu stajalište nepromijenjeno. Stajalište HDZ-a tijekom i nakon prvoga javnoga poziva bilo je da Zlatu Đurđević neće podržati zbog nepoštivanja pravne procedure.

Plenković je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao kako su zadovoljni što, prema podacima koje imaju, u čak 47 ili 48 jedinica lokalne samouprave njihovi kandidati za čelna mjesta nemaju niti protukandidate na predstojećim lokalnim izborima.

HDZ bez protukandidata u četiri grada

– HDZ u ovom trenutku već pobijedio u 47, 48 jedinica lokalne samouprave, što govori o snazi naših kandidata, stranke, a i o rezultatima u tim sredinama, poručio je Plenković.

Dodao je kako se između ostalog radi o gradovima Pakrac, Skradin, Nin i Hrvatska Kostajnica.

– Imamo četiri gradonačelnika, ovo drugo su općine, rekao je Plenković.

Komentirajući cijepljenje protiv COVID-a rekao je kako ćemo tijekom svibnja i lipnja imati svakoga tjedna minimalno 200.000 doza cjepiva, a u nekim tjednima i puno više toga, te da ćemo tako ostvariti cilj od 50 do 55 posto procijepljenosti odrasle populacije.

O incidentu u Borovu

Odgovarajući na pitanja novinara Plenković je rekao da je Vlada snažno osudila incident u Borovu te da je policija poduzela aktivnosti. Parole koje su se jučer u Borovu izvikivale nazvao je skandaloznima.

– Smatramo da je to nedopustivo, neprimjereno i na svaki način osuđujemo takvo ponašanje koje se dogodilo jučer, poručio je.

Upitan o izjavi predsjednika Zorana Milanovića da “Plenkovićeva i Pupovčeva policija nije radila svoj posao” rekao je kako su njegove izjave na tragu njegova politiziranja Hrvatske vojske.

– Sada on imputira neku takvu sličnu politizaciju hrvatske policije koje nema. Hrvatska policija nije ni Plenkovićeva, pa ni Pupovčeva, niti je Hrvatska vojska Milanovićeva. Hrvatska vojska i policija su važne institucije hrvatske države nad kojima nema nitko pojedinačno, s bilo kojim političkim predznakom, bilo kakav prioritet ili ovlast. I oni se ponašaju sukladno zakonu, a ne sukladno politici ili političkom voluntarizmu nekoga tko pretendira ili je barem trebao biti predsjednik svih građana, rekao je Plenković.

“Ne čudi da Penava citira Milanovića”

Upitan o izjavi vukovarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovca Ivana Penave o incidentu i koaliciji HDZ-a i SDSS-a rekao je kako je Miroslav Škoro izmišljen pretprošle godine uoči predsjedničkih izbora ne bi li doveo Milanovića na vlast.

– To je bila jedna politička izmišljotina koja je trebala pomoći lijevom kandidatu da pobijedi Kolindu Grabar-Kitarović. U tom procesu je gospodin Penava svim svojim angažmanom snažno pomogao da Kolinda Grabar-Kitarović ne bude predsjednica, nego gospodin Milanović. Stoga me nimalo ne čudi da Penava citira od riječi do riječi Milanovićeve izjave. I te nebuloze o nekakvoj trgovačkoj koaliciji između ljudi koji su demokratski dobili mandat, i to nakon što su sva tijela HDZ-a snažno potvrdila da u drugom mandatu nastavljamo koaliciju sa svim predstavnicima nacionalnih manjina i liberalnih stranaka, može govoriti netko kome je na pameti samo huškanje i netrpeljivost prema manjinama, a to je nešto u čemu su se oni već dosta puta jasno iskazali, rekao je Plenković.

“Anušićeva izjava nije dobra”

Premijer je komentirao i izjavu Ivana Anušića, HDZ-ovog osječko-baranjskog župana, koji je bio kritičan prema koaliciji s SDSS-om i Miloradu Pupovcu, kazavši da bi “bio puno sretniji da nismo u koaliciji s ovakvim SDSS-om“.

– Nazvao sam ga i rekao mu da takve izjave apsolutno ne dolaze u obzir. Nije Anušić taj koji će komentirati naše koalicijske partnere. Politiku HDZ-a vodi Predsjedništvo sa mnom na čelu i mi smo formulirali politiku suradnje s nacionalnim manjinama i nastavit ćemo je, rekao je Plenković, dodavši da će Anušić uvjerljivo pobijediti na izborima te da mu na tome pomaže i pomagat će, ali da njegova izjava ne stoji.

– Međutim, ono što je dobro, vidim da je i on prepoznao kvalitetu i potencijal potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, dodao je Plenković.

O spomeniku Šoškočaninu

Plenković je na novinarsko pitanje također komentirao Milanovićevu izjavu o “mauzoleju neplivaču Šoškočaninu” na groblju u Borovu.

– Pa ja sam bio uvjeren da je Milanović to dok je bio premijer maknuo, rekao je Plenković.

– Kažem vam da sam bio uvjeren da je on to maknuo i da to nije problem. Onda kasnije sam se informirao da nije. Dakle, ono što je mogao promijeniti nije promijenio i svaki njegov komentar nakon toga što je eventualno nešto mogao mijenjati je suvišan, dodao je.

Plenković je rekao da je to u nadležnosti jedinica lokalne samouprave kao komunalna tematika, ali i da Ministarstvo graditeljstva ima radnu skupinu koja radi na tome.

– Kad zakon bude spreman, predložit ćemo ga Hrvatskom saboru, poručio je.

O Bobanu: Javio se i pojasnio

Komentirao je i snimku na kojoj HDZ-ov splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban govori o požaru na setu filma Omen 666 u Solinu 2005. godine, što je protumačeno kao Bobanovo priznanje o sudjelovanju u inscenaciji požara. Boban je u međuvremenu odbacio takvo tumačenje.

– Javio se i pojasnio svoje priopćenje medijima i nemam tu što više dodati, rekao je Plenković.

Na pitanje je li mu dao prihvatljivo objašnjenje odgovorio je: “Čuo sam što mi je kazao”.

– Mislim da je on sve što je trebao o tome reći rekao, zaključio je.

R.I. /Foto: hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

5 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

11 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

11 sati prije