Kategorije Vijesti

PLENKOVIĆ NA VLADI: Čekamo odgovor Izraela, a onda poništavamo natječaj za F16

Širi dalje

Tek kada se i službeno arhivira natječaj, u MORH-u i Vladi RH vidjet će što je sljedeće: Raspisivanje novog natječaja ili izravni pregovori o drukčijoj ponudi.



“Očekujemo jasna očitovanja Izraela i SDA-a, onda ćemo donijeti odluku”, rekao je jutros na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković na temu  kupnje F-16 Barak.

“Vidite da postoje poteškoće na relaciji Izraela i SAD-a  procesu suglasnosti prepuštanja tehnologija trećoj strani. U ovom slučaju treća strana smo mi. Suprotno informacijama koje smo imali u ovom procesu, došlo je do određenih problema gdje očito sa strane SAD-a postoje poteškoće pri prepuštanju ugrađene tehnologije koja je američka pa je potom bila nadograđena od strane Izraela. Mi ćemo ići isključivo u realizaciju one ponude kako je predviđeno od strane Ministarstva obrane, a sve ostalo će ishoditi našu odluku da se natječaj poništi”, rekao je premijer.

Hrvatska je od Izraela formalno zatražila očitovanje o novim okolnostima oko prodaje zrakoplova.

“Zatražit odgovor je li Izrael spreman isporučiti zrakoplove one konfiguracije koju je ponudila i s kojom je pobijedila na natječaju u ožujku prošle godine. U suprotnom se natječaj poništava. Iz te države nije stigla nikakva obavijest o problemima jer o njima razgovaraju SAD i Izrael, dok Hrvatskoj, kao trećoj strani, tek na uvid stižu dokumenti koje one razmjenjuju. Vijest o tome dolazi nakon što ni posljednji sastanak SAD-a i Izraela na vrhu nije urodio boljim vijestima.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu ni na sastanku u Brazilu, gdje su obojica bila prigodom inauguracije predsjednika Jaira Bolsonara, pronašli rješenje za prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj.

Iz diplomatskih izvora bliskih Izraelu doznaje se da su Pompeo i Netanyahu doista i razgovarali o tome, no da dogovor nije postignut.

Amerikanci i dalje ostaju na poziciji da Izrael smije prodati Hrvatskoj samo originalnu verziju zrakoplova, bez nadogradnje, što je za Hrvatsku neprihvatljivo. Prodaja zrakoplova Hrvatskoj jedini je problem koji Pompeo i Netanyahu nisu mogli premostiti od niza tema koje su bile na stolu.

Amerikanci su, inače, gole avione procijenili na 135 milijuna dolara, a cijena izraelske strane za moderniziranu eskadrilu za Hrvatsku bila je 500 milijuna dolara. Rok za odgovor Izraelaca istječe u petak, no neki su vidjeli mogućnost da se Pompeo i Netanyahu mogu dogovoriti u četiri oka. No, i ta mogućnost propala.

U MORH-u kažu da Izraelci do sutra imaju rok za  odgovor Amerikancima te očekuju da će i hrvatska strana doznati što u odgovoru piše, navodi Večernji list.

Iako je već jasno da od posla nema ništa, u službenim krugovima čekaju da “utakmica završi zadnjim zviždukom suca”.  Tek kada se službeno “pokopa” dosadašnji natječaj, u MORH-u i Vladi RH vidjet će što je sljedeće – raspisivanje novog natječaja ili izravni pregovori o drukčijoj ponudi, pod uvjetom da RH ima strateškog partnera s kojim može i izravno pregovarati o borbenoj eskadrili.

G. Matković/Foto:FaH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

15 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

15 sati prije