Kategorije Vijesti

Potresno pismo trudnice iz Hude jame na koje ni partizanski zločinci ne bi smjeli ostati nijemi

Širi dalje

Ubijena trudna žena Slovenka Ivanka Novak Škrabec, prije nego što su je partizani bacili u Hudu jamu, napisala je potresno pismo svom nerođenom djetetu.



Pismo je sačuvala njena sestra koja je s njome bila u koloni, ali se uspjela spasiti. Potresno pismo u tajnosti je čuvala godinama, a objavio ga je slovenski publicist Roman Leljak, istraživač poslijeratnih komunističkih zločina i prikrivenih grobišta.

”Još nekoliko sati i doći će kraj mojem životu…

Oh zbogom, Majko od Žalosti, Mati moja. Ti znaš da umirem nevina, kao što je umirao tvoj Sin.

O dijete moje, nježni anđele moj, kako bih voljela vidjeti crte tvoga nasmijana lica, koje bi me razveselilo. O dijete moje, nježni, bijeli moj cvijete.

Nikada neću vidjeti tvoje bijele ručice; nikada mi nećeš uzvratiti sladak zagrljaj. Nikada te neću moći stisnuti na svoje srce; iako si tako blizu, nikada, dijete moje. Negdje u zagrljaju šume naš će biti dom, krasit će ga proljetno cvijeće.

Moja usta nikad ti ne će pjevati pjesme u kolijevci, sama ću biti tvoja postelja, iako hladna i tako tvrda. Grane iznad nas pjevat će ti voljenu uspavanku. Oh, samo mirno spavaj, dijete moje, blizu si moga srca, koje te silno voli; na žalost, iako te ljubi, iz ruku smrti koja i tebe čeka, ne može te spasiti.

Samo mirno spavaj. Ti ne možeš naslutiti što te čeka. Sa mnom ćeš umirati – ja u mislima s tobom. I tada će biti kraj stradanja i muke, naše borbe, skupa ćemo k Bogu.

Kada sam te prvi put oćutjela, osjetila sam tvoj nemir. I počela sam sanjati kako ću te prvi put donijeti u Božju blizinu, da te poškropi krsna voda; na žalost, oblit će te moja krv, krvlju majke pune ljubavi bit ćeš kršteno.

Gledala sam te i vidjela kako se Krist u hostiji prvi put priklanja k tebi. Na žalost, moje će tijelo ubrzo biti ciborij, a ti, moje dijete, hostija u njemu.

Iz mojeg ciborija uzet će te ruka puna ljubavi, položit će te u svoje božansko srce… Tada, dijete moje, prvi put ću te vidjeti, o moj nježni anđele; ondje ću vidjeti tvoje lice, i ti ćeš ondje prvi put vidjeti svoju majku i prvi put izgovoriti riječi: ‘O mama’.

FOTO: Ilustracija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi huda jama

Najnovije

HNiP: Laži i podvale tzv. HND-a i tjednika Novosti po uzoru na “srpski svet”

Hrvatski novinari publicisti reagirali su na press konferenciji HND-a na kojoj su govorili Hrvoje Zovko…

16 minuta prije

HDZ i Petica. Moguće je da Penava izvisi slično kao Škoro. Postoji plan B

U postizbornim pregovorima oko formiranja većine pojavila se nova mogućnost da se za predsjednika Sabora…

1 sat prije

Bez hrvatskih sudaca na Euru, Slovenaca čak sedam, dvojica iz BiH

Sve nam je bliže Europsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj od 14. lipnja do…

2 sata prije