Kategorije Vijesti

Pred Rebrom prosvjednici izviždali ministra Beroša! ‘Izdaja, izdaja!’

Širi dalje

Od danas u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj svaki zaposlenik, posjetitelji i pratnja pacijenata moraju imati EU digitalnu COVID potvrdu. Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je pratio početak primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb. Dočekali su ga prosvjednici.



Pedesetak građana, među kojima je bilo i zaposlenika bolnice, izviždalo je ministra i druge djelatnike KBC-a Zagreb. Prosvjednici su uzvikivali – Dolje sramotne odluke, Izdaja i Sloboda radu.

Javnosti su se obratili ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić i ministar Vili Beroš.

Ćorušić se svim ispričao zbog neugodnosti, odmah su pozvali policiju, većina prosvjednika nisu djelatnici KBC-a Zagreb. Rekao je da su jučer počeli testirati one zdravstvene djelatnike koji nemaju važeću COVID potvrdu, testirano je 690 djelatnika, a procijepljenost unutar KBC-a je 81,5% liječnika i 56% medicinskih sestara. Većina djelatnika, naglasio je, poštuju proceduru i procesi rada se normalno nastavljaju.

Ministar Beroš se također ispričao zbog jutrošnjeg događaja, naglasio je da nisu svi zaposlenici KBC-a Zagreb. Zahvalio je Ćorušiću što je organizirao sve službe da uobičajeno funkcioniraju.

– Kao ministru zdravstva zadatak mi je osigurati sigurnost svih korisnika usluga, ali i djelatnika, dodao je.

Svi imaju, rekao je Beroš, iste uvjete.

– Nikog ne tjeramo na cijepljenje, ali testiranje je ono što struka smatra osnovnim uvjetom u ovom trenutku za sigurno obavljanje djelatnosti. Moj zadatak je to i izvršiti, stoga samo na tom tragu uveli ove mjere, one su spremne i nadam se da će zaživjeti, objasnio je ministar.

Naglasio je da niti jedan početak nije lagan i dozvoljava pravo na različito mišljenje, ali u situaciji kada je viru godinu i pol dana oko nas, negirati njegovo postojanje, brojne smrti i teške situacije, nije opravdano.

Ove mjere, rekao je, su privremene, mijenjat će se ovisno o stupnju procijepljenosti. Objasnio je da su nastojali misliti na sve. Kada zbroji dojmove, nije mu jasno zašto se netko ne želi testirati i dati svoj doprinos sigurnosti zdravstvenog sustava. Ne shvaća njihove motive.

– U jučerašnjim testiranjima detektirano je 10 asimptomatskih pozitivnih pacijenata. Oni bu ušli u sustav i širili virus, a to ne želimo. To ukazuje da je ova mjera u ovom trenutku utemeljena, ona nije optimalna jer u ovom trenutku nema apsolutne sigurnosti, no moj zadatak je napraviti ono što je optimalno u ovom trenutku – ponuditi sigurnost koja je u ovom trenutku moguća, dodao je.

Objasnio je da je dao nalog da do 12 sati dobije sve podatke o testiranjima u svim bolničkim sustavima u RH, tada će imati egzaktne podatke o testiranima i pozitivnima. Opasnost za zdravstveni sustavu su, dodao je asimptomatski pozitivni.

Zadovoljan je situacijom u KBC-u Zagreb jer neometano teče proces pružanja zdravstvene zaštite.

– Nikome nije ugodno vidjeti ovakve slike, ali postavljam osnovnu tezu: naš imperativ je sigurnost u zdravstvenom sustavu. Postoji li alternativa u ovom trenutku?, pita ministar.

Naglasio je da ovo nije maksimalna sigurnost, ali je optimalna u ovom trenutku, mjere su rezultat rada struke, ona je dala određene preporuke, a iskustvo po Europi to opravdava.

Ćorušić je novinarima ponovio da dio prosvjednika jesu djelatnici KBC-a Zagreb, ali nisu svi. Beroš je ponovio da je jedini razlog za ovu mjeru sigurnost, testiranje je alternativa cijepljenju.

– U ovom trenutku ne idemo prema otkazima, međutim Zakon o radu je tu, poslodavac također ima određene alate, sve što se odnosi na specifikum problema će dalje odrediti način postupanja samih ravnatelja. U ovom trenutku ne idemo prema otkazima, istaknuo je Beroš.

Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite.

U nekim su bolnicama testiranja počela već jučer i pokazala da među medicinskim osobljem ima pozitivnih.

M.M. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije