Kategorije Vijesti

PREDSJEDNICA NA HVU: Proširenje EU je važno za uspostavu mira na zapadnom Balkanu

Širi dalje

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je  2. svibnja 2018. godine na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” predavanje o ključnim procesima u oblikovanju geostrateškog položaja Hrvatske, Europe i euroatlantskog prostora.



Predavanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović i direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj.

Predavanje je bilo organizirano za polaznike Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” i Časničke škole “Andrija Matijaš Pauk” te pripadnike Kadetske bojne “Predrag Matanović” HVU-a.

Predsjednica Grabar-Kitarović govorila je o prijetnjama s kojima se međunarodna zajednica suočava te naporima da se ti problemi suzbiju.

Naglasila je važnu ulogu NATO-a, a samim time i Hrvatske kao članice NATO-a u očuvanju globalnog mira. “Hrvatska je odlučila biti samosvjesna i odgovorna članica međunarodne zajednice”, istaknula je te dodala kako to podrazumijeva preuzimanje odgovornosti za vlastitu sigurnost, sigurnost naših saveznika te projekciju stabilnosti u krizna žarišta nestabilnosti u okružju euroatlantskog prostora.

Predsjednica je podsjetila i da je Republika Hrvatska svoju predanost stvaranju i očuvanju mira dokazala slanjem kontingenata iz redova OS RH u Poljsku i Litvu.

Bitni element u stvaranju i očuvanju mira Predsjednica vidi u širenju NATO-a na prostor jugoistočne Europe. “Dugotrajna stabilnost jugoistočne Europe želja je i ključni nacionalni interes Republike Hrvatske”, kazala je. “Sve države koje teže takvoj budućnosti imat će u Republici Hrvatskoj najsnažniju saveznicu i savjetnika o načinu napretka prema članstvu u NATO-u.” Usporedno s time, Predsjednica smatra i da je proširenje Europske unije važna sastavnica u uspostavi mira, prosperiteta, stabilnosti i sigurnosti na zapadnobalkanskom području, ali i cijelom Starom kontinentu.

Govoreći o problemima s kojima se Europska unija suočava, Predsjednica se osvrnula na migracijsku krizu te naglasila nužnost suradnje u rješavanju tog problema.

“Čvrsto vjerujemo da je jedini način nošenja s kompleksnim i izazovnim pitanjem migracija zajednički pristup koji se temelji na uzajamnoj suradnji i poštovanju država članica Europske unije”, izjavila je te dodala kako će  Republika Hrvatska nastaviti pomagati zemljama jugoistočne Europe u upravljanju migracijama i poticati još jači angažman EU-a po tom pitanju.

Pohvalila je napore NATO-a u suzbijanju globalnog terorizma i izdvojila Nacionalnu strategiju Republike Hrvatske za prevenciju i suzbijanje terorizma, Strategiju nacionalne sigurnosti, angažman OS RH u NATO-ovim operacijama i rad Islamske zajednice na suzbijanju ekstremizma kao primjere doprinosa Republike Hrvatske u rješavanju tog globalnog problema.

Obećala je da će Republika Hrvatska nastaviti pomagati zemljama u susjedstvu u protuterorističkom djelovanju.

“Republika Hrvatska spremna je i odlučna suočiti se sa svim izazovima stabilnosti u našem susjedstvu”, rekla je. “Svjesni smo naše odgovornosti i spremni smo preuzeti predvodničku ulogu, uvjereni da možemo biti nositeljem promjena koje će poništiti negativnu sliku o jugoistočnoj Europi.“

Govorila je i o Inicijativi triju mora, čiji je cilj povezati dvanaest europskih država prometnom, energetskom i komunikacijskom infrastrukturom.

“Povezivanjem europskog sjevera i juga snažnom energetskom, prometnom i digitalnom infrastrukturom države Inicijative pridonijet će svojem nacionalnom razvoju i prosperitetu, suočavanju s nacionalnim izazovima, ali istodobno dati najizravniji i najsnažniji doprinos europskoj otpornosti, postajući njezina nova okosnica”, objasnila je.

Pogotovo važnom smatra činjenicu da upravo Republika Hrvatska predvodi tu inicijativu. “Veličina i značaj neke države ne mjeri se samo u kvadratnim kilometrima i broju stanovnika, nego upravo u njezinoj spremnosti da bude aktivnim sudionikom međunarodne zajednice, da promičući svoj vlastiti razvoj i prosperitet pridonosi rješavanju izazova nadnacionalnog značaja,” zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Foto: Tomislav Brandt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

13 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije