Kategorije Vijesti

PREDSJEDNICA: Ovo je teška uvreda i meni i znanstvenoj zajednici

Širi dalje

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na medijske napise da piše doktorat na temu koja je već obranjena kod istog mentora, kaže da je riječ o teškim uvredama i njoj i znanstvenoj zajednici.



“Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda znanstvenoj zajednici – posebice Fakultetu političkih znanosti, na kojem je tema moje disertacije prošla potreban verifikacijski postupak, a predstoji i dodatna verifikacija na razini sveučilišta.

Obrana radnje, kao i sama radnja, bit će dostupna široj javnosti za daljnje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno objaviti nacrt doktorske radnje koji sam obranila pred komisijom”, kazala je Grabar Kitarović za tportal.

Jutarnji list u ponedjeljak je objavio tekst u kojem su naveli da je mentor na doktoratu Kolinde Grabar Kitarović, profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Anton Grizold

, prije četiri godine bio mentor na izradi magistarskog rada gotovo istovjetnog naziva kao i doktorski rad Kolinde Grabar Kitarović.

U tekstu navode da je magistrica Bernardka Prašnikar na ljubljanskom Fakultetu za društvene znanosti 2014. obranila magistarski rad pod nazivom ‘Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije’, a naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar Kitarović je ‘Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (Libija)’.

Treba napomenuti da je R2P skraćenica engleskog izraza Responsibility to protect. Riječ je o konceptu koji je zamišljen kao savršeniji oblik onoga što smo prije poznavali pod nazivom ‘međunarodna humanitarna intervencija’. Dakle koncept R2P, tj. odgovornosti za zaštitu, daje pravo međunarodnoj zajednici intervenirati i vojnom silom radi prevencije masovnih zločina nad civilnim stanovništvom u nekoj državi.

Na Fakultetu političkih znanosti prihvaćen je izvještaj Povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Odobrena tema je ‘Odgovornost za zaštitu (R2P): Koncept, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (na slučaju Libije)’

Izvještaj je sastavilo Povjerenstvo u sastavu: Siniša Tatalović, Lidija Kos Stanišić i Anton Grizold te je prihvaćen s jednim glasom protiv, onim Dejana Jovića.

Kolinda Grabar Kitarović studirala je na renomiranim svjetskim sveučilištima, kao što su Harvard, George Washington i Johns Hopkins, a navedenu temu radi s mentorom koji se bavio tom problematikom i dobro je poznaje.

R.I./Foto:screenshot

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Krasnec: Milanović je uporno demantirao, a kad je ulovljen u laži, zašutio je!

Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, autor knjige “Neprijatelji iz čista mira”, gostovao je u emisiji HTV-a…

2 sata prije

Autor knjige o Milanoviću i Plenkoviću otkrio trenutak koji je odredio njihov odnos

Kada je krenulo neprijateljstvo između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića? Jesu li i u mladosti…

3 sata prije

Vesna Vučemilović: Nikad, ali baš nikad, neću dati glas za SDP i Možemo

Hrvatskih suverenisti održali su sjednicu Predsjedništva stranke na temu formiranja saborske većine nakon parlamentarnih izbora.…

5 sati prije