Kategorije Vijesti

Preminuo Antun Masle, legendarni ratni reporter impresivne karijere

Širi dalje

Antun Masle, glavni urednik Dubrovačkog vjesnika, legendarni ratni reporter i novinar s dugogodišnjim iskustvom u tiskanim i elektroničkim medijima, preminuo je u noći na nedjelju nakon teške bolesti u 66. godini.



“Nakon duge bolesti u 66. godini noćas nas je napustio Antun Masle, glavni urednik Dubrovačkog vjesnika, jedan od najpoznatijih novinara Hrvatske. Dubrovački vjesnik, u kojem je novinarsku karijeru i započeo kao sportski novinar, Masle je vodio od 2017. godine, doslovce do zadnjeg dana svoga života”, objavili su u Dubrovačkom vjesniku

Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku.

Godine 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, najprije kao sportski novinar, a onda i kao izvanredan ratni reporter s dubrovačkog ratišta. Napravio je niz visokovrijednih reportaža o stanju na jugu Hrvatske u najkritičnijem ratnom razdoblju, od 1991. do 1992. godine.

Izvještavao iz Čečenije, Izraela, Palestine, New Yorka…

U bogatoj novinarskoj karijeri radio je u Globusu, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, te surađivao s Glorijom i Arenom. U međuvremenu je razdoblje od 2006. do 2011. proveo na mjestu urednika dnevnih vijesti Nove TV.

Od 2012. ponovno je u Dubrovačkom vjesniku, gdje je od 2017. godine preuzeo dužnost glavnog urednika. Iste godine prima godišnju nagradu u novinrstvu nazvanu po Miljenko Smoji.

 

Antun Masle u Čečeniji 1996. godine

Devedesetih godina prošlog stoljeća se bavio istraživačkim novinarstvom i izvještavanjem s ratišta u Hrvatskoj te s najvažnijih svjetskih točaka sukoba – Bosne i Hercegovine, Čečenije, Iraka, Palestine, Afganistana…

Uhićen u Crnnoj Gori 

Masle je kao novinar Globusa 20. travnja  1999. godine uhićen u Crnoj Gori, na prijelazu Božaj,  na granici Albanije i Crne Gore. Zarobila ga je Vojska Jugoslavije i optužila za špijunažu.

Dva mjeseca je proveo u zatvoru u Spužu, a glumeći napad žuči je pobjegao kroz prozor Kliničko-bolničkog centra i dvadesetak dana niko nije znao gdje se nalazi.

Masle nikad, nikome pa ni članovima obitelji, nije otkrio detalje bijega iz crnogorskog zatvora. No, od izvora s odgovarajućeg mjesta, poznato nam je da je u bijegu posredovala hrvatska tajna služba.

Priča oko njegovog bijega iz zatvora bila je važna točka u promjeni i ubrzanom poboljšanju odnosa Hrvatske i Crne Gore.

Osim ratnih vremana Masle je imao priblema i u poratnim godinama. Ranjen je u pucnjavi zbog tekstova koje je pisao o Dubrovačkoj banci.

Antun Masle u Iraku za vrijeme Pustinjske oluje 2003. godine

 

Antun Masle u Panširskoj dolini u Afganistanu 2001. godine

Christian Amanpour i Antun Masle u New Orleansu u kolovozu 2005, neposredno nakon oluje Katrina

 

Antun Masle u Libanonu

Antun Masle u Bagdadu

Antun Masle s američkim vojnikom u Kuvajtu

Antun Masle u Iraku

Antun Masle s američkim vojnikom u Iraku

Antun Masle u spavaćoj sobi Jasera Arafata u njegovoj rezidenciji u Gazi

D.M. /Foto: PA Antun AMsle


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

4 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

10 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

11 sati prije