Kategorije Vijesti

Pressica sa šefom DORH-a: Saucha nije jedini, novac se krao i nakon Milanovića

Širi dalje

Na izvanrednoj konferenciji za medije u društvu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana premijer Andrej Plenković rekao je kako je obavijestio DORH kako postoji brojni dokazi da su se fiktivni putni nalozi izdavali u Vladi duže vrijeme i to ne samo za vrijeme mandata premijera Zorana Milanovića.



“Postoji niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti u proteklom vremenu. O tim je slučajevima obaviješten i državni odvjetnik te sam DORH zamolio da preuzme istragu”, rekao je premijer Plenković. “Želimo utvrditi cijelu istinu o putnim nalozima, odnosno koja su putovanja bila stvarna, a koja fiktivna”, dodao je Plenković.

Premijer je također najavio da će promijeniti sustav za izdavanje putnih naloga kako bi se slične situacije u budućnosti izbjegle. Nije želio reći o kolikim se iznosima radi, koje vremensko razdoblje će istraživati i tko je sve umiješan u tu priču, već je nekoliko puta naglasio kako sada očekuje od DORH-a odgovore o spornim pitanjima: – Sve je zapisano, ne bi trebalo biti teško utvrditi istinu, uvjeren je Plenković.

Neslužbeno doznaje da je dio krivotvorenih putnih naloga napisan i u mandatu aktualnog premijera Andreja Plenkovića. Sporni putni nalozi uglavnom su izdavani na putovanja u Švicarsku, jer su dnevnice najveće za putovanje u tu zemlju, odmah nakon vrlo udaljenih Singapura i SAD-a.

Glavni državni odvjetnik Cvitan rekao je da je na poziv premijera DORH preuzeo cijeli slučaj.

“Činjenica je da postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela. Tko, što, kako, kada, o tome će odgovor dati rezultati naših izvida. Radi se o slučajevima zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave.”

Zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, SDP-ov saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha uhićen je i pritvoren 10. veljače nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka. Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metara

Japanski  skijaš-skakač Ryoyu Kobayashi postavio je na Islandu neslužbeni svjetski rekord preletjevši 291 metar, što…

3 sata prije

Jurčević: ‘Vidim se kao ministra kulture, Hasanbegović nije u igri’

Pregovori za formiranje nove parlamentarne većine i nove vlade nastavljaju se u ponedjeljak, a još…

4 sata prije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

5 sati prije