Pressica sa šefom DORH-a: Saucha nije jedini, novac se krao i nakon Milanovića

ožujak 6, 2017 maxportal
Share Button

Na izvanrednoj konferenciji za medije u društvu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana premijer Andrej Plenković rekao je kako je obavijestio DORH kako postoji brojni dokazi da su se fiktivni putni nalozi izdavali u Vladi duže vrijeme i to ne samo za vrijeme mandata premijera Zorana Milanovića.“Postoji niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti u proteklom vremenu. O tim je slučajevima obaviješten i državni odvjetnik te sam DORH zamolio da preuzme istragu”, rekao je premijer Plenković. “Želimo utvrditi cijelu istinu o putnim nalozima, odnosno koja su putovanja bila stvarna, a koja fiktivna”, dodao je Plenković.

Premijer je također najavio da će promijeniti sustav za izdavanje putnih naloga kako bi se slične situacije u budućnosti izbjegle. Nije želio reći o kolikim se iznosima radi, koje vremensko razdoblje će istraživati i tko je sve umiješan u tu priču, već je nekoliko puta naglasio kako sada očekuje od DORH-a odgovore o spornim pitanjima: – Sve je zapisano, ne bi trebalo biti teško utvrditi istinu, uvjeren je Plenković.

Neslužbeno doznaje da je dio krivotvorenih putnih naloga napisan i u mandatu aktualnog premijera Andreja Plenkovića. Sporni putni nalozi uglavnom su izdavani na putovanja u Švicarsku, jer su dnevnice najveće za putovanje u tu zemlju, odmah nakon vrlo udaljenih Singapura i SAD-a.

Glavni državni odvjetnik Cvitan rekao je da je na poziv premijera DORH preuzeo cijeli slučaj.

“Činjenica je da postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela. Tko, što, kako, kada, o tome će odgovor dati rezultati naših izvida. Radi se o slučajevima zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave.”

Zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, SDP-ov saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha uhićen je i pritvoren 10. veljače nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka. Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.Komentari
Share Button