Kategorije Vijesti

Priprema se uklanjanje natpisa koji veličaju agresiju na Hrvatsku, ali i onih ‘Za dom spremni’

Širi dalje

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uputilo je u javnu raspravu izmjene i dopunu Zakona o grobljima kojim namjeravaju spriječiti i ukloniti natpise koji propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo, a u skladu s Zaključcima i preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima



Zainteresirana i stručna javnost može se u javnu raspravu uključiti davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi do 25. listopada, uz prethodnu registraciju, putem portala eSavjetovanja, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja na svojim internetskim stranicama.

Ministarstvo ističe kako se u izmjene i dopunu Zakona o grobljima ide zbog usklađivanja Zakona sa Zaključcima i preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Ističu kako im je cilj propisivanje posebnih administrativnih pravila ponašanja na grobljima kad se radi o natpisima kojima se propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo.

Izmjenama i dopuni Zakona o grobljima namjeravaju se spriječiti i ukloniti natpisi koji propagiraju te ideje. Rok do kada bi se to trebalo provesti je 31. prosinac 2020. godine.

“Prema preporuci Vijeća idemo u izmjene Zakona, a izglasavanje se očekuje u drugom kvartalu iduće godine. Zakon ide u primjenu nakon izglasavanja, odnosno osam dana nakon objave u Narodnim novinama”, objasnili su Hini u ministarstvu na čijem je čelu HNS-ov Predrag Štromar, ujedno i potpredsjednik Vlade RH.

U HNS-u i dalje smatraju da nikakvim obilježjima totalitarnih režima – Za dom spremni pločama, natpisima i ostalome nije mjesto u javnom prostoru.

“Jer iako su nama bile ograničene ovlasti i držali smo se striktno preporuke Vijeća, i dalje smo kod stava da nikakvim obilježjima totalitarnih režima – Za dom spremni pločama, natpisima i ostalome nije mjesto u javnom prostoru. Iako to nije presudna tema, jer govori o prošlosti, ipak se moramo držati moralnih, civilizacijskih i proeuropskih normi da bi se uopće mogli posvetiti budućnosti. Jer cilj nam je ići samo naprijed”, doznaje se u HNS-u.

Bit će zanimljivo vidjeti koje će novine donijeti zakon. U Republici Hrvatskoj još je početkom 1998. izglasan Zakon o grobljima (NN 19/1998) koji u članku 11. st. 4. definira i rješava ovu problematiku samo ga treba poštivati.

U članku 11. st. 4. navodi se sljedeće: Natpisi na grobovima i grobnicama ne smiju vrijeđati ničije nacionalne, vjerske ili moralne osjećaje, niti na bilo koji način povrijediti uspomenu na pokojnika

“, tako da ne stoje opravdanja kako nema osnove  za uklanjanje natpisa, slika ili poruka koje vrijeđaju.

M. Marković/Foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

6 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

7 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

7 sati prije