Kategorije Vijesti

Pupovac o proslavi genocida kod Dodika: “Išao sam zbog dva važna razloga!”

Širi dalje

Ovoga vikenda je u Banja Luci obilježena 30. godišnjica osnivanja Republike Srpske. Među uzvanicima je bio i Milorad Pupovac, hrvatski saborski zastupnik te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a.



Ne samo da je bila riječ o prazniku koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, nego je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tu priliku iskoristio za davanje više spornih izjava. Recimo, da je BiH „jednaka ideji o ustaškoj državi prošlog stoljeća” te je zato neprihvatljiva za ovdašnje Srbe. Ili “Ne smijemo se vezivati za BiH kako ne bismo neminovno žalili kada odemo”. U istom su tonu bile i izjave drugih sudionika, piše Deutsche Welle.

Zašto je 9. siječnja izabran za Dan RS-a?

Samoproglašena Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je 9. siječnja 1992. u Sarajevu donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti”. Političke procese u formiranju RS-a vodili su Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik

i Biljana Plavšić kao lideri Srpske demokratske stranke. Svih troje završili su u Haagu te osuđeni za ratne zločine i genocid.

Mnoge u  Hrvatskoj iziritirala vijest da je među Dodikovim uzvanicima u Banja Luci bio i Milorad Pupovac. Za komentar su iz DW-a zamolili SDSS pa dobili priopćenje Srpskog narodnog vijeća.

‘Dva razloga za nazočnost Milorada Pupovca’

U priopćenju se ističe da „sudjelovanje nije imalo politički karakter” te da postoje dva razloga za nazočnost Milorada Pupovca u Banja Luci. Prvi je činjenica da na području Republike Srpske živi nekoliko desetaka tisuća Srba koji su pobjegli iz Hrvatske. A drugi da su institucije RS-a pružile značajnu humanitarnu pomoć nakon potresa na Banovini.

U priopćenju SNV-a piše:

“Sudjelovanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) na subotnjoj Svečanoj akademiji, 8. siječnja 2022., povodom dana Republike Srpske u Banja Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti.

Naše sudjelovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija. Bez obzira na to da li su takve odluke već donijete ili bi se mogle donijeti.

Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja. SNV je kao i druge ključne srpske institucije u RH nastao na tim vrijednostima prije 25 godina, i na osnovi njih dosljedno djelujemo i postižemo rezultate. Možemo samo izraziti žaljenje što u današnjoj raspravi oko BiH ne vidimo ni dovoljno zagovora, ni dovoljno zagovornika takvih vrijednosti.

SNV ima dva dodatna razloga zbog kojih, neovisno o političkoj retorici i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, za koje bismo voljeli da ih nema, komunicira sa institucijama RS-a.

Prvi razlog je u prije svega nekoliko desetaka tisuća Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tijekom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili.

Druga je u činjenici da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije „Banovina je naša kuća“ prema potresom pogođenom stanovništvu.

U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a sa drugim razlozima se ne identificira”, stoji u priopćenju SNV-a

M.M. /Foto:N1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

2 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

3 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

5 sati prije