Kategorije Vijesti

Raste bijes Rusa zbog velikih gubitaka u Makijivki: “Dogodio se užas!

Širi dalje

Ruski nacionalisti i neki zastupnici optužili su ruske zapovjednike za ignoriranje opasnosti i traže da ih se kazni jer raste bijes zbog ubojstva desetaka ruskih vojnika u jednom od najsmrtonosnijih napada u Ukrajini.



Ukrajinske snage izvele su napad projektilima HIMARS američke proizvodnje na školski centar u kojemu su bile smještene ruske snage. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su 63 vojnika ubijena u novogodišnjoj noći u eksploziji koja je uništila privremenu vojarnu u strukovnoj školi u Makijivki, gradu blizancu okupiranog Donecka u istočnoj Ukrajini.

“Oružane snage Ukrajine napale su privremeno mjesto okupljanja ruske vojske u regiji Makijevka. U napadu su poginula 63 ruska vojnika.  Obitelji i rodbini poginulih boraca bit će pružena sva neophodna pomoć i podrška”, objavio je general Igor Konašenkov, portparol Ministarstva obrane Rusije.

Ukrajina i pojedini ruski nacionalistički blogeri procjenjuju da je broj mrtvih mnogo veći i da je riječ o stotinama. Ukrajinsko vojno zapovjedništvo objavilo je da su ubili 400 ruskih vojnika. Proruski dužnosnici tvrde da su takve brojke pretjerane.

“Ono što se dogodilo u Makijivki užasno je”, napisao je Archangel Spetznaz Z, ruski vojni bloger s više od 700.000 pratitelja na Telegramu.

“Tko se sjetio smjestiti ljudstvo u velikom broju u jednu zgradu, gdje i budala shvaća da će, čak i ako gađaju topništvom, biti puno ranjenih ili mrtvih?”, zapitao je. Zapovjednicima je “baš svejedno”, smatra ruski bloger.

Grigorij Karasin, član ruskog Senata i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, zatražio je osvetu protiv Ukrajine i njezinih saveznika, kao i “preciznu internu analizu”.

Sergej Mironov, zastupnik i bivši predsjednik Senata, ruskog gornjeg doma, pozvao je da kazneno odgovaraju dužnosnici koji su “dopustili koncentraciju vojnog osoblja u nezaštićenoj zgradi”, kao i za “sve više razine vlasti koje nisu osigurale odgovarajuću razinu sigurnosti”.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade na ukrajinski teritorij pod kontrolom Rusije, a predsjednik Volodimir Zelenskij nije se osvrnuo na napad u Makijivki u svom noćnom obraćanju u ponedjeljak.

Nakon što je 31. prosinca ispalila desetke projektila, Rusija je 1. i 2. siječnja lansirala više od 80 dronova Šahid iranske proizvodnje, a sve su te letjelice oborene, rekao je Zelenskij i dodao da Rusija planira dugotrajnu kampanju takvih napada da “iscrpi” Ukrajinu.

“Vjerojatno računa na iscrpljenost. Iscrpljuje naše ljude, našu protuzračnu obranu, našu energiju”, rekao je Zelenskij u svom video obraćanju.

“HIMARS je sada novi bog rata”

Najpoznatiji sličan napad Hinmrasom dogodio se 12. kolovoza kada je ukrajinsko topništvo pogodilo sjedište ruske paravojne grupe plaćenika “Wagner” u Popasni i likvidiralo veliki broj ovih plaćenika. I u Popasni i u Makijivki, kao i drugdje, recept je isti – Ukrajinci otkriju gdje se Rusi masovno okupljaju i nakon provjere, razore ih pomoću američkih raketa.

“HIMARS je sada novi bog rata”, tada je zaključio Mark Voyger, bivši posebni savjetnik za ruska i euroazijska pitanja tadašnjeg zapovjednika američke vojske u Europi – generala Bena Hodgesa – opisujući korištenje sustava u Ukrajini kao “svojevrsno krštenje”.

Hina/Foto: RIA Novosti


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

U Bleiburgu služena misa za sve žrtve Bleiburške tragedije

Euharistijsko slavlje za sve žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva s kraja Drugoga svjetskog rata,…

9 sati prije

Salveta na kojoj je Messi potpisao za Barcelonu prodana za 888.000 eura

Salveta na kojoj je Lionel Messi 2000. potpisao pristanak za dolazak u FC Barcelonu prodana…

10 sati prije

Sabor sa 79 glasova potvrdo novu vladu Andreja Plenkovića

Mjesec dana od izbora Hrvatska je dobila novu Vladu, treću kojoj je na čelu Andrej…

10 sati prije