Kategorije Vijesti

Rusi diljem svijeta prosvjeduju i nose nove boje ruske zastave

Širi dalje

Rusi koji žive u Češkoj u subotu su izašli na ulice Praga da bi izrazili protivljenje invaziji svoje zemlje na Ukrajinu. Oko 3000 prosvjednika sudjelovalo je u demonstracijama pod sloganom “Rusi protiv Putina”, objavila je policija. Posvjednici su nosili zastave Rusije s koje je obrisana crne boja.



U pozivu na prosvjede upućenom putem Facebooka organizatori su kazali kako demonstracijama žele jasno dati do znanja da nisu svi Rusi prikriveni pristaše predsjednika Vladimira Putina.

Po službenim podacima, krajem prošle godine u Češkoj je živjelo više od 45.000 Rusa. Oni čine jednu od najvećih manjina u zemlji, iza Ukrajinaca, Slovaka i Vijetnamaca.

Ondje postoji i velik broj ruskih trgovina. Vlasnici nekih od njih istaknuli su ukrajinske zastave na pročelja, a mnogi nude pomoć izbjeglicama.

Po pisanju lista MF Dnes, ulaz u rusko veleposlanstvo u praškome okrugu Bubeneč obojeno je krvavocrvenom bojom. Gradske su vlasti dio ulice u kojemu se nalazi rusko veleposlanstvo u četvrtak preimenovale u “Ulicu ukrajinskih heroja”.

Posvjednici su nosili zastave Rusije s koje je obrisana crne boja pa zastva Rusije izgleda bijelo-modo-bijelo. Prosvjednici s takvim zastava primijećeni su na prosvjedima u Tbilisiju, Krakówu, Torontu, Vilniusu i na Cipru.

Tom gestom u figurativnom se smislu briše krv s ruske zastave i izražava solidarnost sa žrtvama agresije na Ukrajinu, a zastavu su prihvatili svi Rusi koji se protive režimu Vladimira Putina.

Bijelo-modro-bijela zastava nov je i sve rašireniji simbol protivljenja ruskome osvajačkom ratu u Ukrajini. Smislila ju je berlinska dizajnerica Kai Katonina (31) i na svom “profilu” na Facebooku objavila još 28 veljače – objasnio je u srijedu latvijski portal na ruskome i engleskome Meduza.

Prema tom izvoru, Katonina je – uvjerivši se da u Berlinu protiv agresije na Ukrajinu prosvjeduju i tamošnji Rusi i Bjelorusi, shvatila da nije dovoljno mahati ukrajinskom zastavom, a niti sugerirati da su svi Rusi krvožedni agresori.

Njena ideja je bila jednostavna i jednostrana: s ruske nacionalne trobojke otkinuti “crvenu, krvavu prugu” (očito sasvim nehajna vrijeđa li krvavo tom simplifikacijom zastave Francuske, Italije, valjda i Hrvatske, Češke, Poljske i ostalih čija zastava ima i crvenu prugu, neke i dvije, poput Austrije, Latvije ili Perua – ali pri uspješnu marketingu malo je prostora za suptilnost činjenica). Ista je ideja paralelno sinula još nekima.

Važno je bilo da ne bude ista kao i neka državna zastava, da bude dovoljno jednostavna da je se može reproducirati i od papira ili na papiru. Meduza navodi da od početka ožujka 2022. na prosvjedima ljudi mašu tom zastavom kao novim simbolom mira.

“Pokazujući ovu zastavu, mi – Rusi – možemo reći ne ratu, ne diktaturi i ne cenzuri. To nije simbol države, to je simbol udruživanja ljudi”, piše na internetskoj stranici Foruma Slobudne Rusije, koji je organizirao antiratni skup na Trgu Borisa Nemcova u Vilniusu.

M.M. /Foto: Twitter

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. “Moja omiljena političarka, jedva čekam”

Aleksandar Stanković na Facebook profilu emisije najavio je ovotjednu gošću emisije Nedjeljom u dva. Gošća…

1 sat prije

Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao ovakav HDZ

Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govorio o pregovorima o sastavljanju većine i raskol u…

2 sata prije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

3 sata prije