Kategorije Vijesti

Ruski napad na Kijev u zastoju: ‘Nemaju hrane ni goriva, nose se s niskim moralom…’

Širi dalje

Satelitske snimke snimljene u ponedjeljak prikazuju ruski vojni konvoj sjeverno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva koji se proteže na oko 64 kilometra

Rusko vojno napredovanje prema Kijevu je u zastoju, dok se ruske snage suočavaju s osnovnim logističkim izazovima, uključujući i manjak hrane i goriva, a neke jedinice se nose s niskim moralom, rekao je u utorak viši američki obrambeni dužnosnik.

Ruska propaganda poziva stanovnike Kijeva da bježe iz svojih domova, a rzuska vojska u utorak je Harkiv zasula raketama, dok su ruski zapovjednici koji nisu uspjeli postići brzu pobjedu preusmjerili svoje taktike na intenzivnije bombardiranje ukrajinskih gradova.



Satelitske snimke snimljene u ponedjeljak prikazuju ruski vojni konvoj sjeverno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva koji se proteže na oko 64 kilometra.

“Jedan od razloga zašto je došlo do zastoja sjeverno od Kijeva je to da se Rusi među sobom regrupiraju i promišljaju te se prilagođavaju izazovima koje su imali”, rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Dužnosnik je rekao novinarima da nije jasno je li konvoj zastao, no da nije bilo ni napretka.

“Rusi su ostali iznenađeni s problemima morala s kojima se susreću i mislim da nisu previše zadovoljni logistikom i izazovima održivosti koje su imali”, rekao je dužnosnik.

Obavještajne službe analizirale se satelitske snimke kilometarskog ruskog konvoja koji se približava Kijevu
U konvoju se nalazi niz logističkih vozila razvučenih diljem autoceste od bjeloruske granice prema Kijevu, čiji je cilj povezati se s ruskim jedinicama u sjevernom predgrađu Kijeva, piše BBC.

Konvoj se sastoji od tenkova, borbenih vozila za podršku pješaštvu, ali većina vozila služi za logistiku, što ukazuje na planove za nešto više od kratke i brze borbe.

Na satelitskim snimkama uočeno je i da su se ruski padobranci ukopali oko zračne luke Hostomel. Riječ je o zračnoj luci Hostomel, ključoj vojneoj zračnoj bazi u blizini Kijeva. Analitičari u posljednja 24 sata vide malen napredak Rusije.

Istodobno, ruske snage su napale televizijski toranj u glavnom gradu Kijevu i potencijalno omeli njegov signal, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

I dok je invazija ušla u svoj šesti dan, Rusija je ispalila više od 400 raketa na ukrajinske ciljeve dosad, no ne kontrolira nijedan veći grad niti ima kompletnu kontrolu nad ukrajinskim nebom.

Ukrajinske vlasti su objavile da je gotovo 6000 Rusa ubijeno u prvih šest dana ruske invazije te da Kremlj neće moći zauzeti Ukrajinu bombama i zračnim napadima.

Hina/Foto: Maxar Technologies/ AFP / AFP / Profimedia

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. “Moja omiljena političarka, jedva čekam”

Aleksandar Stanković na Facebook profilu emisije najavio je ovotjednu gošću emisije Nedjeljom u dva. Gošća…

1 sat prije

Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao ovakav HDZ

Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govorio o pregovorima o sastavljanju većine i raskol u…

2 sata prije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

2 sata prije