Kategorije Vijesti

Slovenija pozvala veleposlanika Srbije na razgovor zbog Vučićeve izjave

Širi dalje

SLovebnsko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo veleposlanika Srbije na razgovor zbog izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića tijekom beogradskog posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora. On je govorio o sankcijama Sloveniji te da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije.



Ministarstvo je navelo da su iznenađeni Vučićevim izjavama i da su svoj stav u vezi Kosova ponovno prenijeli vlastima u Beogradu. Izrazili su očekivanje da Srbija neće problematizirati poziciju Slovenije.

U Beogradu je na istu temu razgovor imao veleposlanik Slovenije u Srbiji, rečeno je iz ministarstva za N1 Slovenija.

Vučić je novinare pitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji. Rekao je da Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, ali da Slovenija jest.

Vučić govorio o sankcijama Sloveniji

“I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom. Slovenija je poput Francuske, SAD-a i Njemačke priznala Kosovo. To je prema Srbiji kršenje međunarodnog prava, Povelje UN-a i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Vučić. Na Vučićeve izjave reagiralo je slovensko ministarstvo.

“Obavijestili smo srpsku stranu da smo veoma iznenađeni izjavama predsjednika Vučića. Još jednom smo prenijeli svoj stav u vezi s Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu.

S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizirati našu poziciju po pitanju Kosova jer podrška Slovenije Kosovu nije usmjerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenskog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu.

Želimo da Srbija i Slovenija nastave razvijati prijateljske odnose i zajednički tražiti mogućnosti za rješavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regiji. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU. Slovenija će se nastaviti zalagati za komunikaciju sa Srbijom s poštovanjem na svim nivoima”, navode u ministarstvu vanjskih poslova Slovenije.

R.I. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zahvaljujući vjeri spasio se pakla droge: S krunicom sam svaki dan išao u katedralu

Pjevač Alan Hržica zahvaljujući vjeri pronašao je pravi životni put i posvetio se duhovnoj glazbi…

20 minuta prije

Isplivala stara snimka: Tomašević slavi partizane, ali Domovinski rat ne bi slavio

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i pjevač Hladnog piva Mile Kekin prije nešto malo manje od…

8 sati prije

Mehaničar otkrio koji automobil nikad ne bi kupio: “To je hrpa smeća”

Kupovina automobila može biti uzbudljivo, ali i stresno iskustvo. Mehaničar Victor Shack svojim je pratiteljima…

9 sati prije