Kategorije Vijesti

Smaknut napoznatiji Putinov ubojica! Likvidirao ga ukrajinski snajperist

Širi dalje

Vladimir Andonov bio je plaćenik grupe Wagner koji je navodno sudjelovao ulikvidaciji ukrajinskih civila i zarobljenika u Donbasu 2014.godine. Njegova smrt uslijedila je nakon izvještaja o gubitku dvojice ruskih generala



Zloglasni  ruski plaćenik, za kojeg se vjeruje da je odigrao ključnu ulogu u masovnom strijeljanju ukrajinskih ratnih zarobljenika i pogubljenjima civila, ubijen je na području Harkiva. Njegova smrt uslijedila je nakon izvještaja o ubojstvu dvojice ruskih generala

Mediji u Burjatiji, ruskoj regiji na dalekom istoku, raspisali su se o njegovoj smrti te naveli kako je sve potvrdio čelnik burjatske podružnice Borbenog bratstva, Jambal-Jamso Janaev.

Vladimira Andonova (44) , kojeg su nazivali i Egzekutor zbog njegove brutalnosti u prethodnim ratovima u Siriji i Libiji, ubio je, prema nepotvrđenim informacijama, ukrajinski snajperist u Harkivu, drugom najvećem gradu u Ukrajini.

“U Ukrajini se saznalo za smrt Vladimira Andonova, poznatijeg kao Vaha. Umro je sinoć tijekom izviđanja područja zajedno sa svojim prijateljem“, objavio je ruski Moskovski Komsomolec, a prenosi Sky News.

Andonov je bio dio organizacije nemilosrdnih plaćenika pod nazivom Wagner Group koji su služili pod ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Navodi se da se također borio u specijalnim snagama u istočnoj strateškoj regiji Donbasa kada je Moskva zauzela Krim 2014. godine.

Na Telegram kanalima na kojima se razmjenjuju informacije o ruskoj vojsci također je objavljena informacija o smrti Andonova.

“Umro je noću, tijekom izviđanja područja, zajedno sa svojim suputnikom, vjerojatno ga je ubio snajperist”, napisao je korisnik pozivajući se na ruske  izvore iz Burjatije.

Veliki udarac za Rusiju

Andonovljeva smrt nije jedini veliki gubitak za Rusiju u proteklih nekoliko dana. General pukovnik Roman Berdnikov i general bojnik Roman Kutuzov navodno su ubijeni u nedjelju u istoj zasjedi, na mostu u regiji Donjeck.

General bojnik Roman Kutuzov i general pukovnik Roman Berdnikov likvidirani u istom danu

Rusi su potvrdili smrt generala Kutuzova, ali o Berdnikovu nema nikakvih informacija. Ako su navodi o smrti obojice generala točni, to bi bio jedan od najtežih poraza ruske vojske u ovom ratu, jer su dvojica najviših ruskih zapovjednika u Donjecku ubijena u jednom danu

Što je Wagner Group?

Ruska grupa “Vagner” smatra se jednom od najtajnovitijih i najbrutalnijih organizacija. Službeno  ne postoji, ali se vjeruje da je do 10.000 operativaca sklopilo najmanje jedan ugovor s grupom u posljednjih sedam godina kako bi otišli ​​u ratna žarišta širom sveta. Sudjelovali i u sukobima u Siriji, Libiji i Centralnoafričkoj Republici.

Novi regruti smještaju se u jedinice te grupe pod komandom oficira GRU (ruske vojne obavještajne jedinice Ministarstva obrane).

Za Wagner grupu prvi put se čulo  tijekom rata u Donbasu 2014. i 2015.  kada je pomagali proruskim snagama u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk.

Kao jedan od njenih lidera navodi se Dmitri Utkin (51), oficir specijalnih snaga Rusije u kojima je imao čin potpukovnika. Protiv njega su SAD uvele sankcije uz optužbu da je na čelu ove zloglasne grupe, a u prosincu prošle godine i Vijeće Europske unije uveo je restriktivne mere protiv Utkina i drugih pojedinaca koji su dovedeni u vezu s tom grupom.

Utkin je optužen kao vođa grupe koja je koja je poočinila najteže zločine, pogubljenja po kratkom postupku i druga okrutna ubojstva.

M. Marković/Foto: press

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

6 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

6 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

6 sati prije