Kategorije Vijesti

Stanimirović: Ruža Tomašić je redikul, eurofob, ksenofob i srbofob!

Širi dalje

Šef SDSS-a nazvao je Ružu Tomašić redikulom prošlosti te dodao da bi joj trebalo ukinuti saborski imunitet

Poslije najnovijih incidenata i izjava poput onih Zdravka Mamića i Ruže Tomašić sigurnost Srba u Hrvatskoj je sigurno nešto ugroženija posebno na lokalnim razinama gdje se mogu očekivati incidenti, rekao je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o uvođenju dvojezičnosti, raznim izjavama u proteklih nekoliko dana kao i incidentu kod Kistanja.



Za incident kod Kistanja rekao je da je riječ o tipičnoj vjerskoj nesnošljivosti iza koje stoje i neke punoljetne osobe pa čak i neke političke stranke. Objasnio je i da je riječ o pravoslavnoj bogosloviji koja djeluje od 1615. godine i da je kao takva najstarija na ovim prostorima.

Govoreći o izjavi Zdravka Mamića, Stanimirović je rekao da je riječ o osobi koja želi biti u središtu pažnje, ali i da je puno opasnija izjava Ruže Tomašić.

– Riječ je o jednom redikulu prošlosti koji je eurofob, srbofob i ksenofob i kao takva se kandidirala za Europarlament. Tragično je i što je jedna takva osoba obnaša dužnost predsjednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Smatram da bi joj trebalo zbog svega izrečenoga ukinuti saborski imunitet. Što se tiče moguće tužbe za klevetu i uvrede, još ćemo vidjeti kako se dalje stvari razvijaju – rekao je Stanimirović pokazujući novinarima nalaz državnog odvjetništva u Osijeku kojim je proglašen nevin za ratne događaje u Vukovaru i okolici.

Iz SDSS-a navode i da će Srbi u Hrvatskoj poštovati sve zakone koje donose Sabor, ali i da treba voditi računa da su neki od tih zakona, poput onih koji omogućavaju uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, bili preduvjet za ulazak u EU.

– Nama je pitanje dvojezičnosti neupitna stvar, to je pitanje zakona i odluke kada će je Vlada primijeniti. Možemo samo reći da su Srbi proteklih godina bili i suviše tolerantni i strpljivi kada je riječ o uvođenju dvojezičnosti, ali i da nam isto tako ne znači ništa što ćemo sačekati s tim nekoliko dana, mjesec ili dva – poručio je Stanimirović dodajući da je odluka Vlade da se uvođenje dvojezičnosti u Vukovar odgodi do završetka lokalnih izbora radi straha od mogućih incidenata dobra. Smatra i da ne postoji mogućnost uvođenja moratorija na uvođenje dvojezičnosti jer je to nemoguće ali da je moguća promjena zakona u Saboru.

Istakao je i da se tada mora voditi računa da se onda taj zakon mora primijeniti na sve nacionalne manjine i u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo na Srbe.

Osvrnuo se i na rad Stožera za obranu hrvatskog Vukovara dodajući da djeluje u suglasnosti s desničarskim strankama.

– Interesantno je da je u osam godina vladavine HDZ-a ovakvih incidenata bilo puno manje ili nije ih ni bilo. Treba znati i da su sve ovo sporedni problemi u vrijeme kada je država u teškoj ekonomskoj krizi. To je pravi problem. Zbog njega danas iz Vukovara odlaze i mladi Srbi i mladi Hrvati tražeći egzistenciju u nekim trećim zemljama – zaključio je Stanimirović.

MP/foto:VLM


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

14 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

14 sati prije