Stanimirović: Ruža Tomašić je redikul, eurofob, ksenofob i srbofob!

ožujak 19, 2013 maxportal
Share Button

Šef SDSS-a nazvao je Ružu Tomašić redikulom prošlosti te dodao da bi joj trebalo ukinuti saborski imunitet

Poslije najnovijih incidenata i izjava poput onih Zdravka Mamića i Ruže Tomašić sigurnost Srba u Hrvatskoj je sigurno nešto ugroženija posebno na lokalnim razinama gdje se mogu očekivati incidenti, rekao je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o uvođenju dvojezičnosti, raznim izjavama u proteklih nekoliko dana kao i incidentu kod Kistanja.Za incident kod Kistanja rekao je da je riječ o tipičnoj vjerskoj nesnošljivosti iza koje stoje i neke punoljetne osobe pa čak i neke političke stranke. Objasnio je i da je riječ o pravoslavnoj bogosloviji koja djeluje od 1615. godine i da je kao takva najstarija na ovim prostorima.

Govoreći o izjavi Zdravka Mamića, Stanimirović je rekao da je riječ o osobi koja želi biti u središtu pažnje, ali i da je puno opasnija izjava Ruže Tomašić.

– Riječ je o jednom redikulu prošlosti koji je eurofob, srbofob i ksenofob i kao takva se kandidirala za Europarlament. Tragično je i što je jedna takva osoba obnaša dužnost predsjednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Smatram da bi joj trebalo zbog svega izrečenoga ukinuti saborski imunitet. Što se tiče moguće tužbe za klevetu i uvrede, još ćemo vidjeti kako se dalje stvari razvijaju – rekao je Stanimirović pokazujući novinarima nalaz državnog odvjetništva u Osijeku kojim je proglašen nevin za ratne događaje u Vukovaru i okolici.

Iz SDSS-a navode i da će Srbi u Hrvatskoj poštovati sve zakone koje donose Sabor, ali i da treba voditi računa da su neki od tih zakona, poput onih koji omogućavaju uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, bili preduvjet za ulazak u EU.

– Nama je pitanje dvojezičnosti neupitna stvar, to je pitanje zakona i odluke kada će je Vlada primijeniti. Možemo samo reći da su Srbi proteklih godina bili i suviše tolerantni i strpljivi kada je riječ o uvođenju dvojezičnosti, ali i da nam isto tako ne znači ništa što ćemo sačekati s tim nekoliko dana, mjesec ili dva – poručio je Stanimirović dodajući da je odluka Vlade da se uvođenje dvojezičnosti u Vukovar odgodi do završetka lokalnih izbora radi straha od mogućih incidenata dobra. Smatra i da ne postoji mogućnost uvođenja moratorija na uvođenje dvojezičnosti jer je to nemoguće ali da je moguća promjena zakona u Saboru.

Istakao je i da se tada mora voditi računa da se onda taj zakon mora primijeniti na sve nacionalne manjine i u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo na Srbe.

Osvrnuo se i na rad Stožera za obranu hrvatskog Vukovara dodajući da djeluje u suglasnosti s desničarskim strankama.

– Interesantno je da je u osam godina vladavine HDZ-a ovakvih incidenata bilo puno manje ili nije ih ni bilo. Treba znati i da su sve ovo sporedni problemi u vrijeme kada je država u teškoj ekonomskoj krizi. To je pravi problem. Zbog njega danas iz Vukovara odlaze i mladi Srbi i mladi Hrvati tražeći egzistenciju u nekim trećim zemljama – zaključio je Stanimirović.

MP/foto:VLMKomentari
Share Button