Kategorije NaslovnaVijesti

SUĐENJE PERKOVIĆU I MUSTAĆU: Pandorina kutija Udbe i tajnih službi zapadnih zemalja

Širi dalje

Dana 28. veljače 1986., u Stockhomu je ubijen švedski premijer Olof Palme. Nakon godina istrage, Udbina povezanost s tim ubojstvom ostala je kao jedina valjana linija istrage.

Piše: Dinko Dedić (Melbourne)
Danas 17. listopada započelo je dugo očekivano suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću u Njemačkoj. Proces će se voditi isključivo po pitanju ubojstva Stjepana Đurekovića ali je interes za njega – i u ovoj državi u kojoj se, za razliku od Hrvatske, Udba ne nalazi pod zaštitom države – potaknuo razgovore o cjelokupnoj Udbinoj globalnoj aktivnost u doba Titove Jugoslavije (i prije i poslije njegove fizičke smrti).
Pandorina je to kutija od koje donekle zaziru i zapadne obavještajne službe, jer – ako i nisu direktno sudjelovale u likvidaciji Hrvata u zapadnim zemljama – svojim su redovnim sastancima s Udbom u svrhu razmjene informacija, kako i sami priznaju, te zapadne obavještajne službe makar indirektno pomagale identificirati i locirati ljude koji su bili meta Udbinih egzekutora.Za nadati se je da će pritisak javnog mnijenja ponukati zapadne države na proširenje istrage na ubojstva hrvatskih državotvornih političkih emigranta i dalje.

Trebalo bi to ponukati i hrvatske vlasti da – nakon tolikih godina godina zaštite tih zlotvora – i same uvide da te zločine nije moguće sakriti i da je došlo vrijeme otvoriti knjige i dati povijesnu presudu tom najvećem, najdužem i najkrvavijem primjeru državnog terorizma u poslijeratnoj Europi. Na žalost, dok god se SDP i HDZ budu smjenjivali na vlasti u Hrvatskoj vodeći uglavnom istu ili sličnu politiku, za takav razvoj događaja male su šanse, jer su obje stranke od početka Domovinskog rata i kroz cijeli poslijeratni period do današnjih dana, držale Udbu i njene najistaknutije šefove na vlasti u Hrvatskoj, a one koji su bili umirovljeni, štitile do tih granica da su išli mijenjati zakon kako bi spriječili Perkovićevo izručenje  Njemačkoj.

Kongres HDP-a u švedskom gradu Lundu (Dinko Dedić čuči, četvrti zdesna, Nikola Štedul stoji, četvrti s lijeva)


Dana 28. veljače 1986., u Stockhomu je ubijen švedski premijer Olof Palme. Nakon godina istrage, Udbina povezanost s tim ubojstvom ostala je kao jedina valjana linija istrage.

Samo tjedan dana prije toga ubojstva, u Švedskoj se nalazilo izaslanstvo Hrvatskoga državotvornog pokreta (HDP), uključujući i mene, uz predsjednika HDP-a Nikolu Štedula i još nekoliko predstavnika iz Europe i Amerike.
Švedske vlasti su predstojeći razvoj događaja u Jugoslaviji i njen konzekventni raspad, predvidjele malo bolje nego ostale zemlje Zapada i otvorile neslužbenu komunikaciju s predstavnicima organizacije HDP-a, unatoč toga što se jedan od njegovih članova, Miro Barešić, u to vrijeme nalazio u švedskom zatvoru radi ubojstva jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića 1971. godine.

Nema nikakve sumnje da je Jugoslavija kroz svoju obavještajnu mrežu znala za ovu komunikaciju, jer je na ulazu u hotel, u kojemu se kratko prije Palmeova ubojstva, trebao održati tajni sastanak predstavnika švedskih vlast i prestavnika HDP-a, u vrijeme kad smo mi (predstavnici HDP-a) ulazili u hotel, uhićen naoružani Udbin agent, za kojega su nam švedske vlasti rekle jedino da mu je prezime bilo Kalezić i da je bio Crnogorac.

Dinko Dedić i pater dr. Vjekoslav Lasić u njegovu uredu u Lundu (Švedska). Na zidu 3 žrtve jugoslavenskoga terora: Stipe Mikulić, Alojzije Stepinac i Bruno Bušić. Dr. Lasić predvodio je obred na sprovodu Bruna Bušića i održao propovijed od koje se još i danas koža ježi.

Sastanak nije održan ali je očita namjera Jugoslavije bila upotrijebiti baš taj moment i pokvariti švedsko-hrvatske odnose likvidacijom Olofa Palmea u očekivanju da će Švedi najprije posumnjati na Hrvate. U vrijeme njegova ubojstva nalazio sam se u Americi i odmah zbrojio 2 i 2, te zaključio tko bi i zašto mogao biti motiviran likvidirati Palmea. Jugoslavenski plan je propao jer je Švedska očito odbacila ovaj mogući scenarij.

Mnogo godina kasnije, u siječnju 2011., njemački magazin “Focus”, treća najveća njemačka tjedna publikacija koja izlazi u Muenchenu, citirala je službene njemačke dokumente u svezi s jednom drugom istragom, iz 2008., koji pokazuju da su atentat na Palmea izvršili operativci Udbe.

U svojoj ranijoj političkoj karijeri, Palme je kao socijaldemokrat, zajedno s Willijem Brandtom i drugim liderima europske socijaldemokratske internacionale, gajio određene simpatije prema Jugoslaviji. Naime, zapadnoeuropski model socijaldemokracije nije mogao pronaći uzor u represivnim režimima SSSR-a ili Kine, pa su si kao model izabrali jugoslavenski “socijalizmom s ljudskim licem”. S vremenom su se u Jugoslaviju razočarali, ali bez obzira na moguće ideološke simpatije, takve “sitnice” ne bi zaustavile Jugoslaviju od provoda njena primarnog plana – obračunati se sa svojim glavnim neprijateljem, nositeljima ideje hrvatske državne samostalnosti, koji su od vremena Hrvatskog proljeća jačali, dok je Jugoslavija slabila s kojega god aspekta to promatrali.

Kako su se Mustač i Perković u vrijeme ubojstva Olofa Palmea nalazili u vrhu jugoslavenske obavještajne službe i sudjelovali u operacijama izvan granica Jugoslavije, zanimljivo bi bilo znati jesu li se u procesu istrage i preslušavanja, njemački istražitelji dotaknuli i ove teme.

Slučaj ubojstva Olofa Palmea daje jugoslavenskom međunarodnom terorističkom djelovanju sasvim novu dimenziju, isto kao i podaci o Udbinoj suradnji s međunarodnim teroristom Carlosom Šakalom, pravim imenom Ilich Ramírez Sánchez, koji je čak i iz zatvora u Francuskoj, nakon pada Jugoslavije, nastavio komunicirati s bivšim predstavnicima Udbe i davati informacije poslijeratnom klubu bivših Udbinih funkcionera iz Srbije, kao i onih iz Hrvatske, koji su sada već držali visoke funkcije u sustavu hrvatske obavještajne i policijske vlasti.

Kako su se Mustač i Perković u vrijeme ubojstva Olofa Palmea nalazili u vrhu jugoslavenske obavještajne službe i sudjelovali u operacijama izvan granica Jugoslavije, zanimljivo bi bilo znati jesu li se u procesu istrage i preslušavanja, njemački istražitelji dotaknuli i ove teme.
Morali su, morali bi.

(Autor je negdašnji pročelnik za promidžbu i politička pitanja HDP-a, te glavni urednik emigrantskog “Hrvatskoga tjednika” do njegova gašenja 1991.)https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4725167123203&set=a.10202885260868624&type=3&theater


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije