Kategorije Vijesti

Sutra je Skupština Ličko-senjske županije! HDZ kupuje vijećnika ili slijede novi izbori!?

Širi dalje

Konstituiranje skupštine Ličko-senjske županije zakazna je za 9. travnja u Gospiću. Ne dogode li se tijekom popodneva i noći neke bitne promjene Ličani bi još jednom mogli na izbore



Koalicija u koju se najviše vjerovalo  najviše govorilo, ona između HDZ-a i HSP-a danas je javno odbijena. Potvrdio je to u javnom priopćenju Karlo Starčević.

“Izvještavamo javnost da Hrvatska stranka prava, nije postigla nikakav sporazum o suradnji ili koalicijama s drugim političkim opcijama, kako za konstituiranje Županijske skupštine koja će se održati u utorak, 9. travnja, tako i o daljnjem radu.

Naši izabrani vijećnici neće sudjelovati u radu i formiranju skupštinskih odbora koji se formiraju od strane pozicije i opozicije, odnosno većine i manjine, u Županijskoj skupštini”, objavio je Starčević.

Skupština Ličko-senjske županije nakon izbora ima 33 zastupnika.

Na izborima se (početno) birao 31 zastupnik, ali kako po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina nije osigurana odqovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine broj članova Skupštine povećan je za dva vijećnika. Jedan je došao s liste HDZ-a, (Danica Janjatović) a drugi s liste Darka Milinovića (Boško Stapar).

Po službenim rezultatima u Skupštini Ličko-senjske županije HDZ-ova koalicija ima 14 zastupnika, Darko Milnović – 8, HSP – 6, Lista Ante Dabe – 3 i SDSS – 2.

HDZ u koaliciji s SDDS om nema dovoljno vijećnika za formiranje Skupštine ( fali im jedan vijećnik), a Ante Dabo rezolutno je objavio da koaliciju s HDZ-om ne dolazi u obzir.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević nakon objave službenih rezultata izjavio je da  HDZ nije zadovoljan načinom kako sadašnji župan Darko Milinović vodi Ličko-senjsku županije i odbacio mogućnost koaliranja HDZ-a s Milinovićem.

Ustraje li HDZ na stavu koji je iznio politički tajnik te stranke u Lici nam slijede novi izbori. A možda se Milinović dogovori s HDZ-om. Ili HDZ kupi vijećnika koji mu nedostaje

Ako se u Županijskoj skupštini ne formira većina i  ne donese novi proračun Ličani bi još jednom mogli na izbore, ali opet samo za Skupštinu jer posljednje izmjene zakona (Lex šerif) ne predviđaju da se u slučaju neizglasavanja proračuna izbori raspisuju i za načelnike, gradonačelnike i župane već samo za vijeća i skupštine.

M. Marković/Foto:pxll

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

14 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije