Kategorije Vijesti

Todorić angažirao ženu bivšeg britanskog premijera?! Hoće li ga spasiti?

Širi dalje

Ivica Todorić pokušat će u četvrtak uvjeriti Visoki sud u Londonu, koji mu je krajem srpnja odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, da promijeni mišljenje, što mu je posljednja prilika da izbjegne izručenje.



Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna. Ako Todorić ne uspije uvjeriti sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna.

Dnevnik.hr , pozivajući se na izvore bliske samom Todoriću, piše da se Todorić u četvrtak možda osobno neće ni pojaviti pred Visokim sudom, već će sav posao oko zahtjeva za žalbom prepustiti odvjetnicima.

Pojavile su se i informacije da je Ivica Todorić angažirao novu odvjetnicu – Cherie Blair, suprugu bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, piše Dnevnik.hr.

Premda je u nedavnom intervjuu Novoj TV govorio da bi se mogao samovoljno predati Hrvatskoj, možda ipak želi dobiti na vremenu. Njegova odvjetnica od suca može zatražiti određeno vrijeme da se pripremi i detaljno upozna sa slučajem čime bi ishodovala odgodu ročišta.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvaju svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.

Osim što je o povratku govorio za Novu TV, Todorić je i za slovenski POP TV rekao  da mu povratak u domovinu  nije nikakav problem.

– Ja ću se vratiti što prije – i to hrabro i ponosno. Nastojat ću neku muziku organizirati kad tamo dođem da otpjevamo pjesmu ‘Kume’ – Plenkoviću i njegovima – rekao je.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je rekao da očekuje izručenje odbjeglog osnivača Agrokora Ivice Todorića jer cijeli postupak koji se vodi u Londonu ide prema izručenju.

Ministar Tomislav Tolušić također je izrazio nadu o izručenju Todorića, a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je: ‘Ivica Todorić je onaj koji je u većoj mjeri kriv za ono što se desilo u Agrokoru.’

Ako Visoki sud sutra potvrdi odluku o izručenju, čime postaje pravomoćna, postupak izručenja se prepušta policijama Velike Britanije i Hrvatske koje trebaju dogovoriti pojedinosti postupka predaje.

Rok za izručenje je 10 dana od dana pravomoćnosti, a taj se rok može produljiti na dodatnih 10 dana ako iskrsnu neki problemi. Postoji još jedna mogućnost za odgodu izručenja, a to je da se pozove na zdravstvene probleme, čime bi samo kupio nešto vremena, ali izručenje ne bi mogao izbjeći.

Dođe li do izručenja Todorić će odmah biti sproveden u Okružni zatvor u Remetincu temeljem lanjske odluke zagrebačkog Županijskog suda zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Todorićeva obrana se žalila na odluku o pritvoru od 30 dana za vrijeme istrage, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.

MP/Foto:pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

27 minuta prije

Škoro o Radiću i Penavi. “Žalosno je da su u DP-u zabranili pjesmu Lijepa li si”

Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu gdje…

1 sat prije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

11 sati prije