Kategorije Vijesti

TOMAŠIĆ ODLUČILA: Ako se kandidira nećemo podržati Kolindu

Širi dalje

Hrvatska konzervativna stranka (HKS), čije je najistaknutije lice eurozastupnica Ruža Tomašić, odlučila je da Grabar-Kitarović njihovu podršku neće imati, kandidirala se ili ne.



Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović već dulje vrijeme odbija javno reći hoće li se upustiti u utrku za drugi mandat na Pantovčaku, a kako doznaje Novi list, na ovotjednom redovitom kolegiju sa svojim savjetnicima otklonila je njihovu ideju da to konačno učini.

Navodno je govorila krajnje neodređeno, kao što to čini i kad je novinari pitaju kad će izaći s kandidaturom.

Prema neslužbenim informacijama, ne postoji na Pantovčaku nikakav plan odnosno definiran datum kad će Kolinda Grabar-Kitarović objaviti da ulazi u izbornu utrku.

Istovremeno, Hrvatska konzervativna stranka (HKS), čije je najistaknutije lice eurozastupnica Ruža Tomašić, na svom je Predsjedništvu već odlučila da Grabar-Kitarović njihovu podršku neće imati, kandidirala se ili ne.

– Bila je to jednoglasna odluka našeg Predsjedništva. S obzirom na to da je malo tko već objavio svoju kandidaturu, ne možemo još nikoga podržati. Ali, smatrali smo potrebnim usvojiti zaključak da Kolindi Grabar-Kitarović, što se god događalo idućih mjeseci, HKS neće dati potporu, rekao je šef HKS-a Marijan Pavliček pa iznio razloge za takvu odluku.

– Ona se posljednjih godinu i pol dana svojim izjavama pozicionirala na lijevom centru, što za nas nikako nije prihvatljivo. Podsjetit ću vas, primjerice, da su pojedine udruge branitelja Domovinskog rata i udovica poginulih branitelja organizirale prosvjed povodom dolaska u Hrvatsku Aleksandra Vučića, a predsjednica Republike je njih nazvala marginalnim društvenim skupinama. Nadalje, Kolinda Grabar-Kitarović nije se na jasan način očitovala o Istanbulskoj konvenciji, niti u jednom trenutku ona nije decidirano rekla je li protiv ili za taj međunarodni dokument. U istoj rečenici predsjednica je bila i za i protiv Istanbulske konvencije. Mi se ne možemo složiti s takvim pristupom, objasnio je Novom listu Pavliček pozadinu odluke HKS-a, a da protiv takve odluke vrha stranke nema ništa potvrdila je i sama Tomašić.

– Sve odluke Predsjedništva i mene obvezuju. Tu nije ništa sporno. Ja sam je ranije podržavala, ali predsjednica je, nažalost, lutala lijevo-desno. U politici se čovjek mora za nešto odlučiti i to čvrsto braniti, jer u suprotnom je u opasnosti da izgubi i lijeve i desne. Uzmite za primjer mene, neki me hrvatski građani vole, neki ne, ali ja sam ustrajna u svojim stavovima. Godinama isto mislim o mnogim važnim pitanjima, ne prilagođavam se stalno. Predsjednica je trebala jednako postupiti, a ne raditi zaokrete s desna na lijevo i očekivati da će je zato svi podržati. Ne može to tako u politici, izjavila je.

Ruža Tomašić u predsjedničkoj kampanji 2014., kao osoba koja i tada i danas ima značajan utjecaj na desno orijentirane birače, nedvosmisleno podržavala Grabar-Kitarović.

– Kolinda bi bila predsjednica kojom bismo se mogli ponositi, izjavila je u to vrijeme.

– Ona je čvrsta i postojana žena i zna što govori i što radi, rekla je tada novinarima nakon što je u jednom zagrebačkom kafiću popila kavu s Kolindom Grabar-Kitarović, kako bi odaslala javnosti poruku da je uz nju.

R.I./ Foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

4 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

10 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

10 sati prije