Kategorije NaslovnaVijesti

Tonino Picula: Razočaran sam podrškom Vesne Pusić obitelji Sobodana Miloševića

Širi dalje

HRVATSKI zastupnici u Europskom parlamentu žestoku su se obrušili na ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić jer je podržala odluku Europske unije o odmrzavanju imovine obitelji Slobodana Miloševića.



 

Najoštrije je reagirao SDP-ov Tonino Picula:

“Ako je Hrvatska mogla biti protiv odluke o zabrani upotrebe plastičnih vrećica, u ovom je slučaju doista morala barem izdvojiti svoje mišljenje, ako ne biti protiv, upravo zato jer smo optužili Srbiju za genocid a presuda se očekuje u veljači,” razočaran je  Picula.

“Odluka Europskog vijeća o ukidanju sankcija obitelji Milošević nije smjela biti temeljena na humanitarnim razlozima, svakako ne na političkim, a dvojbena je i njezina međunarodno pravna utemeljenost jer je protiv Mirjane Marković Milošević u Srbiji još na snazi Interpolova tjeralica”, kaže Picula.

Podsjetimo, hrvatski predstavnici u Vijeću Europe glasali su da se ukinu sankcije Mirjani Marković Milošević i njenoj djeci, u Vijeću EU-a odluka je donesena jednoglasno, iako je postojala mogućnost ulaganja veta jer je u Vijeću Europe potreban konsenzus svih članica.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija pravdaju se da je riječ o “administrativnoj proceduri u kojoj nema rasprave”, naglašavajući da tom odlukom Miloševićeva krivnja za agresiju na Hrvatsku nije promijenila.

Reagirala je i Ruža Tomašić:

“Ne možemo šutke prihvaćati sve iz EU ili iz Srbije. Ako ne možemo promijeniti neku odluku, možemo se barem protiv nje pobuniti. Zašto bi se Hrvatska morala složiti s odlukom koja je još jedan dokaz da se Srbiji popušta u puno stvari, pa i kad to ide u prilog onima koji ovih dana u Srbiji govore da se kriminal i zločini isplate. Već samo iz tog razloga, bila je to pogrešna odluka na koju je Hrvatska morala reagirati”, poručila je Ruža Tomašić.

Odmrzavanje imovine obitelji Slobodana Miloševića javnost u Srbiji upravo je tako komentirala: “Odluka Vijeća EU potvrđuje da se zločin isplati!”

Miloševićeva supruga Mirjana Marković, i njihova djeca Marko i Marija, tvrde da se sva njihova imovina nalazi u Srbiji te da nemaju, niti su ikad imali, imovinu u zemljama Europske unije.

Mediji u Srbiji ne vjeruju Miloševićevoj supruzi koja tvrdi da u Moskvi živi od mirovine. Njenu imovinu procjenjuju između  četiri i čak 14 milijardi dolara. Navode da je dio iznijela u Rusiju a dio na račune u grčkim i ciparskim bankama.

M. Marković/ foto:pxlls

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

13 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije