Kategorije Vijesti

Uskok istražuje Bandićeva putovanja u Rim: Policajka upala u sobu dok je novinarima davao izjavu

Širi dalje

U trenutku kada su novinari pregledavali putne naloge zagrebačkog gradonačelnika, u prostorije Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju ušla je policajka u civilu. Kako je navela, došla je po dokumentaciju.



Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Bandića po prijavi koju je zaprimilo i u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je zagrebački gradonačelnik u posljednjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu

Jutarnji list piše da je USKOK  od policije zatražio da iz ureda gradonačelnika izuzme dokumentaciju o putovanjima zagrebačkoga gradonačelnika.

Prema dokumentaciji koju je Grad dao na uvid, Milan Bandić je Rim posjetio 27 puta, u razdoblju od 2011. do 2016.

U 2011. godini u Rimu je bio dva puta.

U studenome je bio na potpisivanju protokola o suradnji gradova i tada se susreos rimskim gradonačelnikom Giannijem Alemannom. Tom prilikom boravio je u hotelu Ambasciatori u centru Rima, a to putovanje ukupno je plaćeno gotovo 16 tisuća kuna. Mjesec dana kasnije ponovno je bio u Rimu, opet s voditeljicom Šimić, a razlog putovanja bio je dar božićnog drvca glavnom gradu Italije.

U 2012. godini Bandić je Rim posjetio šest puta.

U ožujku je dva dana bio na potpisivanju pisma namjere o suradnji između gradova, kada se sastao s tadašnjim gradonačelnikom Rima Alemannom u Rimu, od 13. do 15. travnja bio je na otvorenju projekta Hrvatski mozaik, a dva tjedna kasnije na koncertu Klinci s Ribnjaka iz ciklusa “Djeca Hrvatske djeci Europe”. U svibnju je, tvrdi dokumentacija, bio u posjetu pokrajini Molise, a krajem lipnja na turističkoj prezentaciji Zagreba u Rimu. Krajem godine bio je na predstavljanju prvog broja dvojezičnog časopisa Manjine.

U 2013. jednom je bio u Rimu, a u 2014. četiri puta.

Tijekom 2013. Bandić je Rim posjetio tek u srpnju na održavanju turističke prezentacijeZagreba. Potom je u rujnu išao na sastanak s predstavnicima Aqua parka, u studenome prisustvovao predstavljanju knjige “20 godina diplomatskih odnosa”, a u prosincu na obilježavanju 20 godina postojanja Hrvatsko-talijanske udruge.

Tijekom 2014. u Rimu je bio također četiri puta. Sudjelovao je na plenarnoj sjednici Vijeća Talijana, pa na nacionalnom danu Hrvatske u Italiji. Tom se prilikom drugi put sastao s rimskim gradonačelnikom Ignaziom Marinom. Zatim je sudjelovao na sastanku u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova te na sastanku gradonačelnika 28 gradova EU.

 Vječnom gradu  2015. gradonačelnik je u bio samo dva puta, a 2016. šest puta.

U 2015. tako je bio na nacionalnom danu Hrvatske u Italiji, a zatim i na simpoziju “Suvremeno ropstvo”. U prosincu je ponovno išao u Rim, na predstavljanje časopisa Manjine, i to nakon što je dan ranije bio u Sarajevu kojem je darovao božićno drvce.

Tijekom 2016. godine u Rimu je bio šest puta. U travnju je sudjelovao na sjednici Hrvatsko-talijanske udruge, u svibnju na sajmu Roma super show, a lipnju na obilježavanju Dana državnosti RH u Italiji.

U rujnu je bio na izložbi o Majci Terezi, u listopadu je pak bio na FAO konferenciji i u posjetu Muzeju Explora, da bi početkom prosinca bio na prezentaciji knjige “Tajanstveni morčić”.

Tijekom 2017. u Rimu je bio dva puta. Na povratku iz Lisabona, kada se sastao s talijanskim senatorom zaduženim za manjine, te u travnju, kada je bio na otvorenju izložbe Kuzme Kovačića.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Bandića po prijavi koju je zaprimilo i u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je zagrebački gradonačelnik u posljednjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika te kako u Vječnom gradu nije imao nikakvih službenih sastanaka.

Službena putovanja u Rim uglavnom je organizirala putnička agencija Ban tours, u nekoliko navrata to je učinila agencija Vip travel, a Bandić je uglavnom odsjedao u hotelu InterContinental de la Ville Roma, nedaleko od Španjolskog trga.

Dva noćenja s doručkom u hotelu InterContinental su stajala između pet i šest tisuća kuna, povratni let bio je nešto manje od pet tisuća kuna.

MP/Foto:


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi milan bandić

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

6 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

13 sati prije