Kategorije Vijesti

Veliki prosvjed u Mostaru: Komšić nije naš predsjednik

Širi dalje

R.I.P. DEMOCRACY BiH naziv je velike prosvjedne šetnje kojom je Hrvatska mladost poslala poruku cijelom svijetu o preglasavanju Hrvata u BiH.



Više tisuća Hrvata okupilo se ispred zgrade Građevinskog fakulteta u Mostaru odakle su u koloni  mirno i dostojanstveno mostarskim ulicama došli i do Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH na šetnici Nikole Šubića Zrinjskog.

Na prosvjedu su večeras bili Hrvati iz svih dijelova BiH, od Orašja, Domaljevca-Šamca, Odžaka, Žepča, Usore, Središnje Bosne pa sve do Neuma. Među tisućama Hrvata koji su večeras prosvjednom šetnjom iskazali protest i nezadovoljstvo izborom hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima bili su i načelnici hrvatskih općina Žepče, Usora, Domaljevac, kao i hrvatski dužnosnici u BiH.

Na čelu kolone nosili su transparent s natpisom “RIP Democracy BiH”.

 

Također, mirno i dostojanstveno su čekali u redu da upaljene svijeće donesu do Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH čime se poslala poruka kako su Bošnjaci nametanjem člana Predsjedništva Hrvatima u BiH, osim tog čina, sahranili i demokratsku volju hrvatskog biračkog tijela u BiH.

“Komšića nisu izabrali građani hrvatske nacionalnosti. Razumijemo kad gospodin Komšić kaže da je to u skladu s Ustavom, ali to nije u duhu Ustava. Duh Ustava ide u tom smjeru da svaki od tri konstitutivna naroda ima svog legalnog i legitimnog predstavnika, koji će zastupati njegove vitalne nacionalne interese. On će kao političar zastupati interese onih koji su ga izabrali – kazao je za Danijel Jurić, donedavni student Pravnog fakulteta.

– Nikad ne bih drugom birao predstavnika. Jedan dio Bošnjaka koji je glasao za Komšića želi dobro Bosni i Hercegovini, ali na pogrešan način – rekao je Petar Ćavar i dodao da će reakcije na ovu prosvjednu šetnju ovisiti o mjestu s kojeg se gleda.

Prosvjed je krenuo od Sveučilišta u Mostaru do Ureda Hrvatskog člana Predsjedništva BIH, a polaganjem svijeća okupljena mladost i Hrvati iz BiH iskazali su svoje nezadovoljstvo izborom Željka Komšića za Hrvatskog člana predsjedništva.

FOTO:Stojan Lasić/Vecernjilist


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

5 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

5 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

5 sati prije