Kategorije NaslovnaVijesti

VIDEO UKRAJINCI ODUŠEVLJENI: “Plenković govori ukrajinski bolje od našeg bivšeg premijera”

Širi dalje

Drugi dan boravka predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenković u Ukrajini koji se podudara s trećom godišnjicom ustanka na Majdanu, započeo je odavanjem počasti žrtvama palima za ukrajinsku slobodu i demokraciju, zajedno s premijerom Vladimirom Grojsmanom i predsjednikom Petrom Porošenkom.



Potom se premijer Plenković sastao s ukrajinskim premijerom Grojsmanom, a nakon susreta potpredsjednica Vlade Martina Dalić potpisala je, u ime Vlade Republike Hrvatske, Sporazum o  suradnji u području sprečavanja katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica; Protokol Ugovoru o poticanju i zaštiti ulaganja te Protokol o izmjenama i dopunama ugovora o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima.

”Ukrajina je nama prijateljska zemlja sa 45 milijuna stanovnika, prostorno gotovo 10 puta veća, dakle postoji veliki prostor za gospodarsku suradnju”, rekao je Luka Burilović – predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

“Očekujemo da Hrvatska i Ukrajina budu snažni partneri u Europi. Možemo otvoriti još mnogo točaka ne samo u sjevernoj već i u središnjoj Europi”, kazao je Genadij Cizikov

, predsjednik ukrajinske gospodarske komore.

Foto: Anastasiia Sirotkina

Nakon susreta dvaju izaslanstava, predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na otvorenju Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskom foruma na kojem sudjeluju predstavnici 75 uspješnih hrvatskih tvrtki te više od stotinu ukrajinskih.

U svom je obraćanju govorio o jačanju gospodarskih i trgovinskih odnosa između Ukrajine i Hrvatske te istaknuo dugu prijateljsku suradnju dviju zemalja. Ponovio je da je Ukrajina jedna od prvih zemalja koja je priznala hrvatsku samostalnost. Bliskost dviju zemalja potvrđuju mnoge zajedničke crte ukrajinskog i hrvatskog jezika, istaknuo je premijer, kao i slične povijesne okolnosti, pa čak i činjenica da je i u starom Kijevu novčana jedinica bila kuna.

„Hrvatski su poduzetnici podržali ideju o održavanju ovog foruma i s velikim  zanimanjem i entuzijazmom došli su upoznati se s ukrajinskim tržištem. Vrata suradnje su otvorena, kazao je premijer, i sada podržavam i očekujem suradnju među poduzetnicima te realizaciju konkretnih projekata“, kazao je. Nova poduzetnička mreža osnažit će hrvatsko-ukrajinske odnose, razvijati međusobno poštovanje i prijateljstvo između dvaju naroda.

Predsjednik Plenković je pozvao ukrajinske poduzetnike da ulažu u našu zemlju, naglasivši da je u rejtingu Svjetske banke Doing Business, Hrvatska zauzela 43. mjesto, dok je prije dvije godine bila na 89. mjestu. Danas je ulagačka klima puno bolja i u Hrvatsku je lakše investirati nego unazad četiri godine, kazao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Ukrajini je već prilično poznat. U 2015. njegovo se lice Ukrajincima često smiješilo s naslovnica novina. Bilo je to nakon što je postao predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za tu zemlju, nedugo nakon ruske aneksije Krima.

Suradnici Maxportala iz Kijeva, s kojima smo zajedničkih radili nekoliko tema oko afere remonta hrvatskih MiG-ova oduševljeni su hrvatskim premijerom. Plenkovića su ukrajinski novinari u Bruxellesu  proglasili najvećim prijateljom Ukrajine

, a ovaj put ih se posebno dojmilo što je na otvorenju Gospodarskog foruma govorio ukrajinskim jezikom. “Plenković bolje govori ukrajinski nego nego bivši predsjednik Januković i premijer Azarov“, kaže naš suradnik iz Kijeva.

Kolege s Nove tv jedine su objavile Plenkvićev govor na ukrajinskom jeziku i možete ga pogledati OVDJE:

MP/ Foto: Anastasiia Sirotkina


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

4 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

10 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

11 sati prije