Kategorije Vijesti

Vjosa Osmani, predsjednica Kosova: Vučić je cvilio i kukao i vrijeđao na srpskom

Širi dalje

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani nakon summita čelnika Europske političke zajednice rekla je kako je u susretu s europskim čelnicima imala priliku detaljno ih informirati o tome što se događa na sjeveru Kosova.



Šefica države Kosovo je najavila da nije bio u planu susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je htjela prenijeti poruku da je narod Kosova konstruktivan.

“Nisam imala plan sastati se s Vučićem. Kao predsjednik svih građana Kosova želim pokazati konstruktivnost, što je vrlina našeg naroda, i pokazati volju da možemo razgovarati sa svima. Srbiji smo godinama pružali ruku suradnje i nije prvi put da se nalazimo s Vučićem na takvim sastancima”, kazala je Osmani.

Osmani je rekla da je sastanak održan na inzistiranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Naglasila je kako sastanak nije bio dio pregovora, već je u pitanju samo bila razmjena mišljenja. Rekla da je Vučić jadikovao, negodovao i, kako je rekla, “sigurno nije govorio istinu, što je njegova vrlina, jer je ranije bio Miloševićev ministar propagande”.

Predsjednica Kosova je na sastanku tražila jamstvo Srbije da će primijeniti Sporazum iz Ohrida, zatim je zatražila da se ukloni vojska s granice te da Srbija prestane podržavati  kriminalne skupine koje prave najviše problema na sjeveru, što je, kaže, zamolila i samog Vučića na sastanku

“Tražila sam punu primjenu dogovora postignutog u Ohridu, jer je Vučić više puta rekao da nema namjeru provoditi ga. Prekršio ga je najmanje osam puta i zbog toga je ključno da postoji jasna poruku Europske unije”, kazala je Osmani.

“Pitala sam  Vučića  ima li dogovora ili nema, a on nema odgovor i odmah su, kao i obično, slijedile optužbe i mnoge druge stvari.”

Te “druge stvari” su, prenosi kosovski mediji,  da ju je Vučić vrijeđao na srpskom jeziku, a predsjednica Kosova je to ocijenila kao „mentalitet prošlosti“.

 

Osmani je rekla i da je jasan zahtjev Nemačke i Francuske, da, kad god se organiziraju izbori na njima trebaju sudjelovati svi. Ona je rekla da u okviru zakona i Ustava Kosova postoji mogućnost novih izbora, ali je, kako je kazala, važno da Srbi na sjeveru sudjeluju na njima i da se njih ne vrši pritisak

„Dakle, oni moraju sudjelovati i birati gradonačelnike koje žele i da se pobrinu da se njihova prava poštuju preko predstavnika koje sami biraju“, rekla je Osmani, ne isključujući nove izbore za smirivanje situacije.

M.M. /Foto: Twitter


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. “Moja omiljena političarka, jedva čekam”

Aleksandar Stanković na Facebook profilu emisije najavio je ovotjednu gošću emisije Nedjeljom u dva. Gošća…

2 sata prije

Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao ovakav HDZ

Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govorio o pregovorima o sastavljanju većine i raskol u…

3 sata prije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

4 sata prije