Kategorije NaslovnaVijesti

VUČIĆ: “Balkan je bačva baruta, dovoljna je iskra u Makedoniji, Prištini i Crnoj Gori da sve plane!”

Širi dalje

VISOKA predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini najavila je u Beogradu da će Europska unija sa Srbijom 14. prosinca otvoriti prva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU, i to poglavlja 32 i 35 koja se odnose na financijsku kontrolu i na normalizaciju odnosa s Kosovom.



Premijer Vučić rekao je da 14. prosinca predstavnici Srbije idu u Bruxelles “s velikim nadama, uvjereni da je Srbiji mjesto u Europi”.

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije s EU visoki dužnosnici iz Bruxellesa više puta su najavljivali nakon sporazuma Beograda i Prištine u kolovozu o formiranju Zajednice srpskih općina, što je dio briselskog sporazuma iz travnja 2013.

Napetosti u regiji

Izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju David McAlister uputio je u srijedu EP-u nacrt rezolucije o Srbiji kojim poziva Europsko vijeće i Europsku komisiju da sa Srbijom otvore pregovaračka poglavlja 32 i 35. U nacrtu rezolucije je pozdravljena predanost Srbije procesu europskih integracija kao i pripreme za efikasan početak pristupanja i sveobuhvatne akcijske planove za poglavlje 23 o pravosuđu i ljudskim pravima, 24  o slobodi, pravdi i sigurnosti, te poglavlja 32 o financijskoj kontroli i poglavlja 35, u kojem će se u kontinuitetu tijekom pregovaračkog procesa ocjenjivati normalizacija odnosa sa Prištinom.

Vučić je, poslije sastanka sa šeficom eurodiplomacije istaknuo da je u razgovoru bilo i riječi i o načinu kako riješiti “promjene u dijalogu” s Prištinom” i naglasio spremnost Beograda da se pregovori nastave “jer postoji još mnogo stvari i konkretnih problema koji utječu na život i Srba i Albanaca na Kosovu”.

Balkan je “bačva baruta”

Mogherini i Vučić su razgovarali i o regionalnoj stabilnosti, a srbijanski premijer ponovio je poruku s plenarne sjednice na današnjem otvorenju summita OESS-a kako, unatoč brojnim reformama kroz koje je Srbija prošla, postoji bojazan da sve to “može biti ugroženo zbog situacije u regiji”, ali i odustajanja od turskog plinskog toka.

“Ne strahujemo od toga da Srbija neće imati dinamičan gospodarski rast, koji očekujemo da bude dva posto u 2016. i tri posto u 2017., što će nas uvesti u red zemalja koje su bolje kotirane i od samih članica EU. Ali veliki strah imamo, što može uništiti naše nade, a to je destabiliziranje regije””, rekao je Vučić, nazivajući Balkan “bačvom baruta”.

Srbijanski premijer poručio je u svom govoru na otvorenju summita OESS-a da su vladi u Beogradu odnosi u regiji među prioritetima, jer je to jedini način rješavanja nagomilanih problema. “Balkan je bačva baruta i jedna iskra može zapaliti svijet”, istaknuo je Vučić, rekavši da se on osobno pribojava urušavanja balkanske stabilnosti, a istodobno je uvjeren i da će “Srbija ostati stabilna i čvrsta”.

“Nestabilnost na Kosovu ugrožava dijalog”

Dovoljno je, ocijenio je, “samo nekoliko kriznih situacija u Makedoniji, Prištini, Crnoj Gori pa da sve plane”.

Po njegovim riječima, nestabilnost na Kosovu ugrožava dijalog o normalizaciji odnosa započet u Bruxellesu, ali će ga Srbija nastaviti voditi jer je to jedini način da osigura sigurnost – i svoju i Albanaca na Kosovu. Srbija će se znati izboriti sa “svojim usijanim glavama” jer bira “život i napredak, a ne sukobe”, poručio je Vučić.

Bilateralne susrete na marginama ministarskog sastanka OESS-a u Beogradu imao je i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, a nakon razgovora s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom poručio je da za Srbiju biti u EU ne znači i loše odnose s Rusijom.

“Sigurno je da ćemo surađivati s Rusijom intenzivnije nego do sada jer time želimo pokazati da smo protiv uvođenja sankcija i pokazati našim prijateljima iz Europe da biti u EU ne znači biti protiv Rusije i da biti prijatelj Rusije ne znači biti protiv Europske unije”, rekao je Nikolić tijekom sastanka s Lavrovom.

Nikolić je zamolio Lavrova da Rusija i Turska razgovaraju i pronađu izlaz iz situacije nakon rušenja ruskog borbenog zrakopolova.

Šef ruske diplomacije prenio je spremnost Moskve da na svaki način poveća suradnju dviju država izrazivši nadu u još veću suradnju Srbije i Rusije i u “gospodarstvu i u međunarodnoj areni”, prenijela je Radio-televizija Srbije.

Lavrov je podsjetio i na Putinov poziv Nikoliću da posjeti Rusiju, upućen tijekom posjeta Vučića i srbijanskog državnog izaslanstva Moskvi u studenom ove godine.

MP/Hina/Foto:Tanjug


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije